Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 14:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είδε στο ταξίδι της στην Αθήνα η UBS: Τα μηνύματα από το αεροδρόμιο και τις τράπεζες

Τι είδε στο ταξίδι της στην Αθήνα η UBS: Τα μηνύματα από το αεροδρόμιο και τις τράπεζες

Θετικά μηνύματα πήραν οι αναλυτές της UBS από το ταξίδι τους στην Αθήνα, καθώς είδαν το αεροδρόμιο ασυνήθιστα πολύβουο, τα ξενοδοχεία γεμάτα και τους τραπεζίτες να προβλέπουν διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. 

Οι αναλυτές του οίκου βρέθηκαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και διαπίστωσαν ένα θετικό κλίμα στην πόλη. Συγκεκριμένα, είδαν ασυνήθιστα πολύ κόσμο –δεδομένης της εποχής- στο αεροδρόμιο και πολλούς ξένους τουρίστες που ετοιμάζονταν για κρουαζιέρες, να γεμίζουν τα ξενοδοχεία του κέντρου. 

Ξεκάθαρα θετικό ήταν το κλίμα και στις συναντήσεις τους με τις τράπεζες. Τα στελέχη επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφιους ρυθμούς αύξησης των επιχειρηματικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση, σταθερούς όγκους λιανικής. 

Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές έχει υπάρξει αργή μέχρι στιγμής και οι εκτιμήσεις για τα beta των καταθέσεων στις προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα έσοδα από τόκους χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές συντηρητικές (και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ συντηρητικές). 

Επιπλέον, οι τραπεζίτες δεν εντοπίζουν μέχρι στιγμής ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού. Οι θεραπείες, οι εισπράξεις και οι δημοπρασίες θα είναι στο επίκεντρο φέτος στα δάνεια, όμως κάποιες επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων αναμένονται επίσης. 

Όπως σημειώνει η UBS, το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η αποκατάσταση των μερισμάτων, για την οποία διεξάγονται συνομιλίες με τον SSM, με τους αντικειμενικούς (ποσοτικούς) όρους να εκπληρούνται ήδη. 

Αυτό που της αρέσει στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank, είναι η ισχυρή έκθεση στα επιτόκια, η οποία, όπως σημειώνει η UBS, δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως. Στα θετικά αναφέρει επίσης το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη και την αυξανόμενη πιθανότητα επιστροφής των μερισμάτων. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα

Societe Generale: Βλέπει ισχυρή ανάπτυξη και γρήγορη μείωση του χρέους – Επενδυτική βαθμίδα φέτος

Fitch: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι τράπεζες από το «πάγωμα» των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News