Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές – Ράλι έως 40% για την Credit Suisse

Προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές – Ράλι έως 40% για την Credit Suisse

Προσπάθεια να ανακτήσουν ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, σημειώνεται στα χρηματιστήρια, αφότου έγινε γνωστό ότι οι ελβετικές αρχές θα δανείσουν έως και 50 δισ. ευρώ στην Credit Suisse, για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει την τράπεζα.

Η μετοχή της Credit Suisse αντέδρασε με άνοδο έως και 40% στο άνοιγμα, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη της. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης προσφορά για την επαναγορά ομολόγων της αξίας 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

«Τα μέτρα αυτά δείχνουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τη στρατηγική μας αναδιοργάνωση για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και τους άλλους εμπλεκόμενους», είπε ο CEO της τράπεζας, Ulrich Koerner.

Οι traders ρίχνουν επίσης την προσοχή τους στις νεότερες εκτιμήσεις που μιλούν για μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κίνηση των 50 μονάδων βάσης, την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει η  ΕΚΤ, ενδεχομένως να δώσει τη θέση της σε μια αύξηση μόνο κατά 25 μονάδες βάσης. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν το ευρώ, το οποίο δέχθηκε χθες αισθητές πιέσεις, εν μέσω της στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια του δολαρίου.

Στη συνέχεια, η προσοχή θα στραφεί στην συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν αλλαγή πορείας από την ομοσπονδιακή τράπεζα, με μειώσεις επιτοκίων έως και κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους.

«Αυτό το επεισόδιο δεν είναι το ίδιο με την κρίση του 2008. Δεν είναι μία πιστωτική κρίση, αλλά μία κρίση στα assets», εξηγεί ο Nicholas Ferres, επικεφαλής επενδύσεων της Vantage Point Asset Management. «Η πρόκληση που τώρα ξεσκεπάστηκε είναι η mark-to-market φαντασία των venture capitals, των private equities και των εμπορικών ακινήτων».

Οι αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,61%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 0,88%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο 0,84% και τον CAC 40 στο Παρίσι στο +0,96%.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύεται κατά 0,46%, στις 1.029 μονάδες, έχοντας φτάσει νωρίτερα και στις 1.045 μονάδες.

Άνοδο 2,9% σημειώνει η Πειραιώς, 2,83% η Alpha Bank, 2,58% η Εθνική και 2,97% η Eurobank.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Πατέλης για Credit Suisse: «Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες»

ACY: Η Credit Suisse θα επιβιώσει, αλλά οι ουλές θα μείνουν για χρόνια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News