Business & Finance Τετάρτη 15/03/2023, 17:38
BUSINESS & FINANCE

Ανησυχίες για τραπεζικό ντόμινο ταρακουνούν τις αγορές – Πτώση 4,55% στο ΧΑ

Ανησυχίες για τραπεζικό ντόμινο ταρακουνούν τις αγορές – Πτώση 4,55% στο ΧΑ

Οι ανησυχίες ότι η Credit Suisse θα είναι το επόμενο κομμάτι του ντόμινο που θα πέσει, έπειτα από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, πυροδοτούν ένα γενικευμένο sell-off που πλήττει σφοδρά τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως, αλλά επηρεάζει όλες τις επενδύσεις ρίσκου, καθώς προκαλεί μαζική στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια. Από το κύμα των ρευστοποιήσεων επλήγη και το χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο έκλεισε με απώλειες 4,55%.

«Απολύτως όχι» ήταν η απάντηση του προέδρου της Saudi National Bank, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse όταν ερωτήθηκε εάν θα ήταν ανοικτός σε περαιτέρω ενέσεις ρευστού στην ελβετική τράπεζα. Η κατηγορηματική αυτή απάντηση ήταν αρκετή για να ρίξει λάδι στη φωτιά, μόλις μία ημέρα αφότου η Credit Suisse ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς για την οικονομική της κατάσταση, αποκαλύπτοντας «ουσιώδεις αδυναμίες» στις λογιστικές της καταστάσεις για το 2021 και το 2022.

Κόντρα στις προσπάθειες του CEO της, Ulrich Koerner, να τονώσει την εμπιστοσύνη στην τράπεζα, υπογραμμίζοντας τα σημάδια βελτίωσης των δραστηριοτήτων της, η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, χάνοντας έως και 30% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει πάνω από το 75% της αξίας της.

Η ελβετική τράπεζα θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος στο χρηματοοικονομικό σύστημα, την ώρα που η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ ξυπνά μνήμες από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς η δεκαετία και πλέον του εύκολου χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων προκάλεσε ρωγμές στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, εκτιμά ότι  τα προβλήματα θα αρχίσουν να αυξάνονται λόγω  των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων και προειδοποιεί ότι η SVB ήταν μόνο «το καναρίνι στο ορυχείο».

«Αρχίζουν να πέφτουν τα ντόμινο; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένη είναι η  ζημιά»,  σημειώνει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων του κόσμου.

Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini έγραψε στο Twitter ότι η Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αγορές. «Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί», σημείωσε ο Dr Doom, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν είναι καν σαφής η έκταση των λογιστικών ζημιών που κρύβει η ελβετική τράπεζα από τις θέσεις της σε ομόλογα και άλλες επενδύσεις.

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο ψύχραιμες φωνές, όπως της Lisa Shalett από τη Morgan Stanley, η οποία δεν πιστεύει βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα κρίση αλά 2008. Η κατάρρευση των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών ήταν αποτέλεσμα κακού risk management στην εποχή των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, τονίζει. Και ενώ θεωρεί ότι και άλλες τράπεζες θα καταρρεύσουν, εντούτοις λέει ότι η απειλή στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα και τις οικονομίες είναι περιορισμένη.  

Στο κόκκινο οι αγορές

Σε κάθε περίπτωση, η βουτιά της Credit Suisse πλήττει ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα του τραπεζικού κλάδου στη Wall Street, όπως οι JP Morgan, Wells Fargo και Citigroup.

Στην Ευρώπη, χρειάστηκε να διακοπεί η διαπραγμάτευση σε αρκετές τραπεζικές μετοχές –μεταξύ αυτών βέβαια και η Credit Suisse- λόγω της απότομης πτώσης τους. BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank και Deutsche Bank βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλήσεων.

Η τιμή του μπρεντ έπεσε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του χρυσού, ο οποίος αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες και ενισχύθηκε γύρω στα 1.928 δολάρια. Το δολάριο επίσης ευνοείται από τη στροφή στην ασφάλεια, με το ευρώ να χάνει περίπου 1,7%, στα 1,0547. Ράλι και για τις τιμές των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να πέφτει στο 3,4%.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,55%, στις 1.025 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 177,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 107  μετοχές υποχώρησαν, έναντι 8 που κινήθηκαν ανοδικά.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε απώλειες 10,98%, η Alpha Bank 10,39%, η Eurobank 9,19% και η Εθνική Τράπεζα 4,17%.

Πτώση 5,46% για τη ΔΕΗ, 4,69% για τη Mytilineos, 5,36% για τη Motor Oil. Απώλειες 2,44% σημείωσε ο ΟΤΕ, 1,92% ο ΟΠΑΠ και 1,53% η Jumbo.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers

Credit Suisse: Βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News