Business & Finance Τετάρτη 15/03/2023, 04:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers

Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers

Ο Αμερικανός Robert Kiyosaki είναι ένας επιχειρηματίας, επενδυτής και συγγραφέας best seller, γνωστός γιατί προέβλεψε επιτυχώς την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Τώρα, ο Kiyosaki πιστεύει ότι η Credit Suisse θα είναι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει, λόγω των διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων.

Ο Kiyosaki ανησυχεί για την Credit Suisse –την 8η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου- καθώς όπως λέει, η κατάρρευση των ομολόγων προκαλεί μια «τέλεια καταιγίδα».

Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers-1«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων και η πρόβλεψή μου –προέβλεψα την Lehman Brothers πριν από χρόνια- είναι ότι η επόμενη τράπεζα που θα πέσει θα είναι η Credit Suisse», είπε.

«Η αγορά ομολόγων είναι πολύ μεγαλύτερη από το χρηματιστήριο. Η Fed έχει σηκωθεί και παίζει τον ρόλο του πυροσβέστη και του εμπρηστή», πρόσθεσε ο Kiyosaki.

«Το δολάριο χάνει την ηγεμονία του στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Επομένως (η Fed) θα τυπώσει όλο και περισσότερα δολάρια, προσπαθώντας να αποτρέψει τη βύθιση αυτού του πράγματος», είπε και συνέστησε στους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στα χρυσά και ασημένια νομίσματα.

 

Έπειτα από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank, που σήμανε συναγερμό στις τραπεζικές αρχές ανά τον πλανήτη, η Credit Suisse παραδέχθηκε ότι βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις διαδικασίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για τις οικονομικές χρήσεις του 2022 και του 2021.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου γύρω από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεν ήταν αποτελεσματικός» για τα δύο αυτά χρόνια.

Η ετήσια έκθεση της Credit Suisse αναφέρει ότι «η διοίκηση έχει επίσης καταλήξει ότι οι έλεγχοί μας και οι διαδικασίες στις ανακοινώσεις δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

 «Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News