Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 08:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της

Credit Suisse: Βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της

(update) «Ουσιαστικές αδυναμίες» εντόπισε η Credit Suisse στις διαδικασίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για τις οικονομικές χρήσεις του 2022 και του 2021.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου γύρω από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεν ήταν αποτελεσματικός» για τα δύο αυτά χρόνια.

Η ετήσια έκθεση της Credit Suisse αναφέρει ότι «η διοίκηση έχει επίσης καταλήξει ότι οι έλεγχοί μας και οι διαδικασίες στις ανακοινώσεις δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.

«Βουτιά» στη μετοχή 

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε κατά 5% στις συναλλαγές νωρίς την Τρίτη για να φτάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό. Έκτοτε, σημείωσε ελαφριά μείωση των απωλειών της, αλλά παρέμειναν πάνω από 4%. 

Κίνδυνος ρευστότητας

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα αποκάλυψε ότι έβλεπε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων και καθαρές εκροές ενεργητικού σε επίπεδα που ξεπέρασαν σημαντικά τα επιτόκια που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Η Credit Suisse αναγνώρισε ότι αυτές οι συνθήκες έχουν «επιδεινώσει και μπορεί να συνεχίσουν να επιδεινώνουν» τους κινδύνους ρευστότητας. 

Παραιτείται από αμοιβές ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, παραιτήθηκε από μία αμοιβή 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων για τον πρώτο του χρόνο στη θέση, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τις χειρότερες επιδόσεις της από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ο Lehmann, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την στάνταρ πληρωμή που συνήθως καταβάλλεται πέραν των μισθών στα μέλη του δ.σ.

Ο Lehmann έλαβε αμοιβή 3 εκατ. φράγκων για την περίοδο Απριλίου 2022 με Απρίλιο του 2023.

moneyreview.gr

  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News