BUSINESS & FINANCE

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Μνήμες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ξυπνά η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Έπειτα από την «πυροσβεστική» παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, η ING βλέπει ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές με το 2008 και προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. «Μέχρι στιγμής, το σύστημα φαίνεται καλά, αλλά το επόμενο διάστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, για κάθε ενδεχόμενο», σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλες προβληματικές τράπεζες, όμως αυτές είναι κυρίως μικρές και πιθανότατα δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο.

Όπως επισημαίνει η ING, έχει ήδη υπάρξει ένας βαθμός contagion (μετάδοσης της κρίσης) στην αγορά, λόγω των φόβων ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν την τύχη της SVB.

Όλες οι τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα, για διάφορους λόγους. Στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο, οι τράπεζες συγκεντρώνουν καταθέσεις τις οποίες χρησιμοποιούν για να δίνουν δάνεια. Οι τράπεζες έχουν, όμως, την επιλογή να επενδύσουν σε ομόλογα αντί να δώσουν δάνεια, κάτι που εφαρμόζεται κυρίως όταν δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για δάνεια ή όταν οι όροι της χορήγησης δανείων είναι λιγότερο ελκυστικοί.

Αυτό που ήταν ασυνήθιστο στην περίπτωση της SVB ήταν ότι η τράπεζα είχε πολύ μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής της βάσης σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, αντί σε χορηγήσεις δανείων. Αυτό σημαίνει ότι ήταν πιο ευάλωτη από άλλες τράπεζες στις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων της.

Συνεπώς, όπως εξηγεί η ING, οι περισσότερες τράπεζες έχουν χαμηλότερη αναλογία ομολόγων/δάνεια, και άρα είναι λιγότερο ευάλωτες σε ένα επεισόδιο σαν και αυτό που έπληξε την SVB.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες SVB εκεί έξω», τονίζουν οι αναλυτές της ING. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, παραδέχθηκε ότι κάποιες άλλες τράπεζες βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Μέχρι στιγμής, ο οίκος θεωρεί ότι οι πιθανές προβληματικές τράπεζες είναι λίγες και δεν είναι συστημικά σημαντικές.  Αλλά ακόμα και έτσι, ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης (contagion) είναι αυξημένος. «Στο τέλος, το τραπεζικό σύστημα είναι ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης», εξηγούν οι αναλυτές της ING. 

Ο οίκος προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις στις μικρότερες τράπεζες, κάτι που είναι αναμενόμενο σε αυτό το στάδιο του επιτοκιακού κύκλου, όπου η Fed έχει αυξήσει το κόστος χρήματος από το μηδέν κοντά στο 5%. 

Οι εντάσεις αυτές πιθανότατα θα ξεφουσκώσουν, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να είμαστε σίγουροι, εκτιμούν οι αναλυτές της ING. 

Διαβάστε επίσης: 

Silicon Valley Bank: Διασώζονται οι καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Silicon Valley Bank: Στην HSBC η βρετανική μονάδα – Προστατευμένες οι καταθέσεις

Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News