Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 15:09
BUSINESS & FINANCE

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Συνεχίζεται η κατρακύλα της Silicon Valley Bank (SVB), της αμερικανικής τράπεζας που έχει ξυπνήσει τους φόβους της κρίσης, πυροδοτώντας ένα βίαιο sell off στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η μετοχή της SVB χάνει πάνω από 43% στην προσυνεδρίαση της Wall Street, αφότου έπεσε κατά 60% χθες.

Πώς, όμως, έφτασε ως εδώ η τράπεζα που χρηματοδοτεί σχεδόν τις μισές από τις αμερικανικές startups που έχουν λάβει κεφάλαια από venture capitals;  Η SVB ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων με την έκδοση νέων μετοχών, καθώς και την ρευστοποίηση σχεδόν ολόκληρου του χαρτοφυλακίου τίτλων της, με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. Και αυτό, ενώ εδώ και μήνες επέμενε ότι δεν θα χρειαζόταν κάποια σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της.

Μετά τις ανακοινώσεις, η μετοχή της βούλιαξε χθες κατά 60%, καθώς οι αναλυτές άρχισαν να αμφισβητούν το εάν η αύξηση κεφαλαίου θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, σημειώνει το Bloomberg.

«Αυτό που πιθανότατα σχεδιαζόταν να μην είναι τίποτα παραπάνω από μία αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου και αύξηση κεφαλαίου, μετατράπηκε σε μία δίνη έλλειψης πληροφοριών μαζί με μία γενναία δόση παραπληροφόρησης και ερωτήσεων για τις ροές των καταθέσεων», σημειώνει ο Jon Arfstrom, αναλυτής της RBC Capital Markets, σε έκθεσή του.

Με την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της, η SVB θα χρειαστεί πιθανότατα να εκδώσει ακόμα περισσότερες μετοχές, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο dilution εάν τελικά η αύξηση κεφαλαίου προχωρήσει.

Παρασκηνιακά, στελέχη της Silicon Valley Bank έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πελάτες, την ώρα που γνωστοί venture capitalists συμβούλεψαν τις εταιρείες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα. Κάποιοι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις την Πέμπτη.

16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ

Το bank run και η κατάρρευση της μετοχής της αποτελούν μια μεγάλη αλλαγή για μία τράπεζα που γιγαντώθηκε εξυπηρετώντας startups και venture capitalists και στα τέλη του 2022 ήταν η 16η μεγαλύτερη των ΗΠΑ.

Όπως έχει κάνει γνωστό, έχει ως πελάτες σχεδόν τις μισές από τις αμερικανικές startups που χρηματοδοτούνται από venture capitals.  Όμως, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed υπονομεύει τις αποτιμήσεις και τη χρηματοδότηση των venture capitals.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, μόλις τον Ιανουάριο, ο οικονομικός διευθυντής της SVB, Daniel Beck, διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι «δεν υπάρχει βούληση για μια ευρεία αλλαγή του χαρτοφυλακίου», σημειώνοντας ότι η τράπεζα ήταν ανοικτή σε μικρές μόνο πωλήσεις τίτλων.

«Έκαναν μια σειρά από επενδυτικά συνέδρια τους τελευταίους μήνες και σηματοδοτούσαν πως ό,τι έκαναν θα ήταν κάτι μικρό. Και αυτό που έκαναν δεν ήταν μικρό», λέει στο Bloomberg ο Tim Coffey, αναλυτής της Janney Montgomery Scott.

Οι ανησυχίες για τον ευρύτερο κλάδο

Στον επενδυτικό κόσμο, «ο κόσμος ρωτά ποιος είναι ο επόμενος», όπως εξηγεί στο Bloomberg ο Jens Nordvig, ιδρυτής των εταιρειών ανάλυσης Exante Data και Market Reader. Οι ανησυχίες, ασφαλώς, εστιάζουν στις επιπτώσεις που έχουν για τις τράπεζες οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

«Η SVB είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ανησυχώ για τους μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί από τους μικρούς θα δεχθούν ισχυρές κλοτσιές. Πολλοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε στο Bloomberg ο Christopher Whalen, πρόεδρος της συμβουλευτικής Whalen Global Advisors.

Ο Russ Mould, της βρετανικής επενδυτικής πλατφόρμας AJ Bell εξηγεί γιατί τα προβλήματα της SVB τρομάζουν τόσο πολύ όλο τον τραπεζικό τομέα. Όπως λέει στο CNBC, τέτοια γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συχνά μαρτυρούν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η SVB ξεπουλά όσο-όσο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

«Πολλές τράπεζες έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο πολύτιμα. Η κατάσταση της SVB υπενθυμίζει ότι πολλές τράπεζες έχουν μεγάλες λογιστικές ζημιές από τις θέσεις τους σε ομόλογα», εξηγεί ο Mould.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Βουλιάζουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη – H Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για κρίση

Δύο αμερικανικές τράπεζες βουλιάζουν: Μήπως ξεκινά νέα κρίση;

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News