Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές

Βαθύ «κόκκινο» έγραψε σήμερα το ταμπλό στη Wall Street εν μέσω έντονων ρευστοποιήσεων υπό το βάρος των τραπεζών και γενικότερα του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση τα οποία αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση στην πορεία των επιτοκίων. 

O S&P 500 υποχώρησε 1,8% κλείνοντας στις 3.912,32 μονάδες, ενώ ο Dow Jones βούλιαξε 543,54 μονάδες ή 1,66% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 32.254,86 μονάδες. Ο Nasdaq απώλεσε 2,05% της αξίας του κλείνοντας στις 11.338,35 μονάδες.  

Οι σημερινές απώλειες οδήγησαν τον Dow να κλείσει τη συνεδρίαση χαμηλότερα από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου. Για την εβδομάδα και το έτος, ο δείκτης υποχωρεί 3,4% και 2,7% αντίστοιχα. Από την άλλη, ο S&P 500 και ο Nasdaq παρουσιάζουν κέρδη 2,05% και 8,33% για το 2023, όμως στην εβδομάδα οδεύουν σε απώλειες 3% και άνω.  

Η μετοχή της SVB Financial βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 60% από τη στιγμή που ανακοίνωσε πώληση μετοχών αξίας 1,75 δισ.δολαρίων, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υποχωρήσει στα 6 δισ.δολάρια, παρασυρόντας και άλλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου. Αντίστοιχα, η μετοχή της τράπεζας κρυπτονομισμάτων Silvergate βούλιαξε περισσότερο από 42% στην είδηση ότι κλείνει τις δραστηριότητές της. 

Οι απώλειες αυτές οδήγησαν το δείκτη S&P για τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε πτώση 4,1% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020. Τα μεγάλα ονόματα Bank of America και Wells Fargo δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, σημειώνοντας πτώση άνω του 6% εκάστη. 

«Η Fed άλλαξε το αφήγημα που είχε ωθήσει τις μετοχές σε άνοδο στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο. Η αγορά έκανε ράλι στην προοπτική ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σταματούσε να αυξάνει τα επιτόκια, ότι θα έκανε παύση το καλοκαίρι ή τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Και ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», αναφέρει ο Άνταμ Σάρχαν, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. 

Κανένα στοιχείο δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ανοίξει το δρόμο για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, συνεχίζει ο Σάρχαν, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές ρευστοποίησαν σήμερα στην προοπτική της ανακοίνωσης των νέων στοιχείων για την απασχόληση αύριο Παρασκευή, αναζητώντας αξία σε λιγότερο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως τα ομόλογα που προσφέρουν αυτή τη στιγμή ελκυστική απόδοση. 

«Η αγορά αναζητά έναν ισχυρό καταλύτη τον οποίο όμως δεν μπορεί να τον βρει», σημειώνει. 

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας ενδεχομένως να αρχίσει να αποθερμαίνεται. Ομως, τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν την Τετάρτη ότι η αγορά παραμένει ανθεκτική, οπότε η εικόνα είναι πολύ αντιφατική. 

Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Citi, περιμένουν θετική έκπληξη στα αυριανά στοιχεία. Ισχυρά στοιχεία όμως σημαίνουν αρνητικά για την αγορά. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τραπεζικές μετοχές ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών ετών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες υπό το βάρος του real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News