Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 11:41
ΗΠΑ

Δύο αμερικανικές τράπεζες βουλιάζουν: Μήπως ξεκινά νέα κρίση;

Δύο αμερικανικές τράπεζες βουλιάζουν: Μήπως ξεκινά νέα κρίση;

Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει τριγμούς στο ταμπλό των αμερικανικών τραπεζών, αλλά και διάχυτη ανησυχία ανάμεσα στους αναλυτές, διότι μπορεί να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Πρόκειται πρώτον για την αιφνίδια παύση των δραστηριοτήτων της Silvergate, η οποία ενεργούσε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, δεύτερον για την SVB Financial Group, η οποία άρχισε πρόσφατα να αναζητά κατεπειγόντως χρηματοδότηση. Το πρόβλημα και για τις δύο τράπεζες, οι οποίες άλλοτε είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, ήταν ο ασταθής κύκλος πελατών, οι οποίοι έσπευσαν ξαφνικά να τραβήξουν τις καταθέσεις τους.

Πίσω όμως από αυτό μπορεί να κρύβεται άβυσσος προβλημάτων: η αύξηση των επιτοκίων έχει αφήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν μόνες τους τα χαμηλότοκα ομόλογα, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν γρήγορα και χωρίς απώλειες. Έτσι, εάν πολλοί πελάτες τραβήξουν τις καταθέσεις τους ταυτόχρονα, μπορεί δημιουργήσει φαύλο κύκλο. Στον επενδυτικό κόσμο, «ο κόσμος ρωτά ποιος είναι ο επόμενος», δηλώνει στο Bloomberg ο Jens Nordvig, ιδρυτής των εταιρειών ανάλυσης Exante Data και Market Reader. Στο πλαίσιο αυτό, εν μέσω μαζικών εκροών καταθέσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της SVB ζήτησε από τους πελάτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο ζημιάς. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μαζική φυγή πελατών, ενδέχεται να υποχρεωθούν να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τους πελάτες τους. Αυτό όμως θα οδηγούσε σε μείωση των κερδών των τραπεζών από τα δάνεια. 

Προειδοποιήσεις

«Η SVB είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ανησυχώ για τους μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί από τους μικρούς θα δεχθούν ισχυρές κλοτσιές. Πολλοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε στο Bloomberg ο Christopher Whalen, πρόεδρος της συμβουλευτικής Whalen Global Advisors.

Κάθε τράπεζα στον δείκτη με τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του S&P 500 παρουσίασε απώλειες χθες, φέρνοντας τον δείκτη στο -4,1%, στη χειρότερη ημέρα από τα μέσα του 2020. Άλλος αντίστοιχος δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 4,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επενδυτές είχαν στραφεί στις εταιρείες του κλάδου ως καταφύγιο εν μέσω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ποντάροντας ότι οι τράπεζες θα ευνοηθούν από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Εξ ου και αυτή η εβδομάδα προκάλεσε τόσο σοκ.

Η SVB χθες ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ρευστοποίηση όλων των τίτλων που ήταν διαθέσιμοι στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους για φέτος. Λίγες ώρες αφού ο CEO ζήτησε ψυχραιμία διέρρευσε στον Τύπο ότι μεγάλα venture capitals εξέταζαν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους προληπτικά. 

Στην Sivergate, τα προβλήματα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν οι πελάτες από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων τράβηξαν τα χρήματά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX. Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για μείωση των δραστηριοτήτων της και εκκαθάριση.

Μεγαλύτερη προστασία για τις μεγάλες τράπεζες

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δηλώνουν ανοιχτά πως θέλουν να ασχολούνται λιγότερο με την εποπτεία των μικρών τραπεζών, ώστε να τους δώσουν χώρο να καινοτομήσουν. Ορισμένες από αυτές εξερευνούν το κομμάτι των κρυπτονομισμάτων ή των fintech.

Από την κρίση του 2008, οι αρχές έχουν αντ’ αυτού επικεντρωθεί στη διασφάλιση της σταθερότητας των μεγάλων «συστημικά σημαντικών» τραπεζών. Απαιτούν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, συχνά παρά την αντίδραση των επικεφαλής τους, ώστε να μην τίθεται θέμα ρευστότητας σε τέτοιου είδους περιστάσεις. Απεναντίας οι μικρότερες τράπεζες είχαν πολύ πιο ήπια αντιμετώπιση.

«Υπάρχουν προφανώς μεγαλύτερες οντότητες, οι οποίες εκτίθενται επίσης σε αυτούς τους κινδύνους, αλλά αυτή η έκθεση τείνει να είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του ισολογισμού τους», δήλωσε σε ομιλία του χθες ο Michael Barr, αντιπρόεδρος εποπτείας στην Fed. «Άρα, ακόμη και εάν δουν την ίδια διαφυγή στις καταθέσεις, είναι πιο προστατευμένες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κατέρρευσε η Silvergate: Αντιδρά η αγορά των cryptos

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές

Τραπεζικές μετοχές ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News