Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 07:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Silicon Valley Bank: Διασώζονται οι καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Silicon Valley Bank: Διασώζονται οι καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Την απόφαση να διασώσουν τους καταθέτες της Silicon Valley Bank πήραν οι αμερικανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό, τον κίνδυνο ενός ντόμινο και μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, έπειτα από την κατάρρευση της τράπεζας. 

Όπως ανακοινώθηκε, οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα από τη Δευτέρα.

Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της Signature Bank, η οποία έκλεισε την Κυριακή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell και ο πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, Martin J. Gruenberg έκαναν γνωστό ότι οι πελάτες της SVB και της Signature θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους. Με την εγγύηση όλων των καταθέσεων, δηλαδή και εκείνων που δεν υπάγονταν κανονικά στην εγγύηση του FDIC, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει τέλος στον πανικό και θα αποτρέψει άλλα bank runs. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες που είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά στις δύο τράπεζες που κατέρρευσαν, να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Fed θα διαθέσει, επίσης, επιπλέον χρηματοδότηση για τις τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα.

«Η Δευτέρα σίγουρα θα είναι μία ημέρα με έντονο στρες για πολλούς στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών, αλλά η δραματική κίνηση της Κυριακής μειώνει το ρίσκο της περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης», αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της.

Ποιος θα πληρώσει την εγγύηση των καταθέσεων

Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν για τις τράπεζες που κατέρρευσαν, όμως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι μη εξασφαλισμένων εταιρικών ομολόγων δεν θα είναι προστατευμένοι, με βάση τους όρους του σχεδίου.

Οι προσπάθειες να αποτραπεί η επόμενη κρίση

Στη μάχη της έναντι του πληθωρισμού, η Fed ανέβασε τα επιτόκια με τον επιθετικότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί έως σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν, αφήνοντας τις αμερικανικές τράπεζες με 620 δισ.  δολάρια σε λογιστικές ζημιές από τις θέσεις τους στους τίτλους αυτούς.

Η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει τέτοιους τίτλους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημιές, στην απελπισμένη προσπάθειά της να εξασφαλίσει ρευστό για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Αυτό ήταν το ανησυχητικό σημάδι που πυροδότησε το bank run και έφερε την κατάρρευσή της, την Παρασκευή.

Για να αποτρέψει την επανάληψη του επεισοδίου αυτού σε άλλες τράπεζες, η Fed ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στις τράπεζες δάνεια για διάστημα έως ενός έτους, με αντάλλαγμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τίτλους στηριγμένους σε στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για το λεγόμενο Bank Term Funding Program.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;

Ο «ξαφνικός θάνατος» της SVΒ και η κατάρρευση του αφηγήματος της Goldilocks economy

Explainer: Πώς φτάσαμε στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και γιατί δεν θα ξαναζήσουμε ένα… 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News