Business & Finance Σάββατο 11/03/2023, 17:52
BUSINESS & FINANCE

Explainer: Πώς φτάσαμε στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και γιατί δεν θα ξαναζήσουμε ένα… 2008

Η τράπεζα αντιμετώπισε ένα από τα παλαιότερα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα –τις μαζικές αναλήψεις–, που οδήγησε στην πτώχευση της Παρασκευής

Explainer: Πώς φτάσαμε στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και γιατί δεν θα ξαναζήσουμε ένα… 2008

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που είναι περισσότερο γνωστό για τις σχέσεις του με παγκόσμιες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια, η Silicon Valley Bank, αντιμετώπισε ένα από τα παλαιότερα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα –τις μαζικές αναλήψεις–, που οδήγησε στην πτώχευση της Παρασκευής.

Η πτώση του είναι η μεγαλύτερη πτώχευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τότε που κατέρρευσε η Washington Mutual στο απόγειο της οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μία δεκαετία. Και είχε άμεσα αποτελέσματα. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που είχαν δεσμούς με την τράπεζα προσπάθησαν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και φοβήθηκαν ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τα πρότζεκτ ή να απολύσουν υπαλλήλους μέχρι να ανακτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Να τι πρέπει να ξέρετε για τους λόγους που πτώχευσε η τράπεζα, ποιος επηρεάστηκε περισσότερο και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς μπορεί και δεν μπορεί να επηρεάσει το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press.

Γιατί πτώχευσε η Silicon Valley Bank;

Η Silicon Valley Bank επλήγη σκληρά από την ύφεση των μετοχών τεχνολογίας το περασμένο έτος, καθώς και από το επιθετικό σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα αγόρασε ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των πελατών, όπως θα λειτουργούσε κανονικά μια τυπική τράπεζα. Αυτές οι επενδύσεις είναι συνήθως ασφαλείς, αλλά η αξία τους μειώθηκε επειδή πλήρωναν χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα πλήρωνε ένα συγκρίσιμο ομόλογο εάν είχε εκδοθεί στο σημερινό περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Συνήθως αυτό δεν αποτελεί ζήτημα, επειδή οι τράπεζες τις κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα – εκτός αν χρειαστεί να τις πουλήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες με επίκεντρο την τεχνολογία, οι οποίες άρχισαν να χρειάζονται όλο και περισσότερο μετρητά τον περασμένο χρόνο. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου εξαντλείτο, οι εταιρείες δεν μπορούσαν να λάβουν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για μη κερδοφόρες επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, έπρεπε να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα κεφάλαιά τους – που συχνά κατετίθεντο στη Silicon Valley Bank, η οποία βρισκόταν στο κέντρο του σύμπαντος των τεχνολογικών startups.

Ετσι, οι πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Αρχικά αυτό δεν αποτελούσε τεράστιο ζήτημα, αλλά οι αναλήψεις άρχισαν να απαιτούν από την τράπεζα να αρχίσει να πουλά τα δικά της περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών. Επειδή οι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις και πλούσιοι, πιθανότατα φοβούνταν περισσότερο τη χρεοκοπία της τράπεζας, καθώς οι καταθέσεις τους ήταν πάνω από 250.000 δολάρια, που είναι το όριο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στην ασφάλιση καταθέσεων.

Αυτό απαιτούσε την πώληση τυπικά ασφαλών ομολόγων με ζημία, και αυτές οι ζημίες προστέθηκαν στο σημείο που η Silicon Valley Bank κατέστη ουσιαστικά αφερέγγυα. Η τράπεζα προσπάθησε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια μέσω εξωτερικών επενδυτών, αλλά δεν κατάφερε να τα βρει.

Η τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία πτώχευσε από το παλαιότερο ζήτημα στον τραπεζικό τομέα: τις παλιές, καλές μαζικές αναλήψεις. Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank για να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις που εξακολουθούσαν να παραμένουν στην τράπεζα.

Τι έπεται;

Υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα με τη Silicon Valley Bank, αλλά και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα εάν δεν επιλυθούν γρήγορα.

Το πιο άμεσο είναι οι μεγάλες καταθέσεις της τράπεζας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασφαλίζει καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτό το επίπεδο θεωρείται ανασφάλιστο. Η Federal Deposit Insurance Corporation δήλωσε ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα το πρωί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ήταν ανασφάλιστη, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της τράπεζας επειδή οι πελάτες της ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και πλούσιοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλα αυτά τα χρήματα και πιθανότατα θα πρέπει να αποδεσμευτούν με μια τακτική διαδικασία. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν εβδομάδες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργίας. Θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε απολύσεις.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αγοραστής της Silicon Valley Bank. Τυπικά, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών αναζητούν μια ισχυρότερη τράπεζα για να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας υπό πτώχευση, αλλά σε αυτή την περίπτωση καμία άλλη τράπεζα δεν έχει εμφανιστεί. Μια τράπεζα που θα αγόραζε τη Silicon Valley Bank θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα που συνδέονται με τα χρήματα στα οποία οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή.

Είναι πιθανό να επαναληφθεί το 2008;

Προς το παρόν όχι, και οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα που θα εξαπλωθούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Η Silicon Valley Bank ήταν μεγάλη, αλλά είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, αφού εξυπηρετούσε σχεδόν αποκλειστικά τον κόσμο της τεχνολογίας και εταιρείες που υποστηρίζονταν από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Εκανε πολλή δουλειά με το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας που επλήγη σκληρά το περασμένο έτος.

Αλλες τράπεζες είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες σε πολλούς κλάδους, βάσεις πελατών και γεωγραφικές περιοχές. Ο πιο πρόσφατος γύρος «stress tests» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδειξε ότι όλες θα επιβιώσουν από μια βαθιά ύφεση και μια σημαντική πτώση της ανεργίας.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, εάν τα υπόλοιπα χρήματα δεν μπορέσουν να αποδεσμευτούν γρήγορα.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

SVB: Μισθοί 45 ημερών προσφέρονται στο προσωπικό από τη ρυθμιστική αρχή

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Πώς οι εκροές κεφαλαίου έκλεισαν την SVB και πού θα οδηγήσει όλο αυτό το σκηνικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News