Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 22:29
ΒUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Πιθανή πώληση δραστηριοτήτων στην καταναλωτική πίστη

Goldman Sachs: Πιθανή πώληση δραστηριοτήτων στην καταναλωτική πίστη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον παραδέχθηκε λάθη σε ό,τι αφορά την είσοδο της τράπεζας στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, αφήνοντας τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των δραστηριοτήτων. 

Ο Σόλομον ενημέρωσε τους μετόχους ότι εξετάζει “στρατηγικές εναλλακτικές” για το τμήμα της Goldman με τις καταναλωτικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης των συνεργασιών στον χώρο πιστωτικών καρτών που έχει με τις Apple και General Motors ή ακόμη και της Green Sky, πιστωτικού ομίλου που αγόρασε πέρυσι. 

Μία πώληση θα αποτελούσε την πιο ηχηρή έως τώρα παραδοχή ότι η Goldman απέτυχε στην προσπάθειά της να οικοδομήσει μία ισχυρή δραστηριότητα στον χώρο παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών, μία προσπάθεια που άρχισε με τον πρωην διευθύνοντα σύμβουλο Λόιντ Μπλανκφέιν για να συνεχιστεί από τον Σόλομον. 

«Έγινε σαφές ότι χάσαμε αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αυτό συνέβη τόσο γρήγορα που επηρέασε τη λειτουργία μας», είπε ο Σόλομον. 

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά, με τη μετοχή της τράπεζας να υποχωρεί 3%, πτώση που αφαίρεσε περί τα 3 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. 

Ο Σόλομον δεσμεύθηκε να αντιστρέψει τις ζημίες στο τμήμα καταναλωτικής πίστης και fintech έως το 2025, μία δραστηριότητα που έχει οδηγήσει σε προ φόρων ζημίες ύψους άνω των 3 δισ.δολαρίων από το 2020. 

Από το 2018 όταν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, ο Σόλμονο αύξησε το μερίδιο αγοράς της Goldman στις συναλλαγές και στις συμφωνίες. Όμως, δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένες οι προσπάθειές του να δημιουργήσει το είδος της σταθερής απόδοσης που δίδει αξία στους μετόχους, όπως διαχείριση ενεργητικού και πλούτου. 

Άλλωστε η απότομη πτώση των κερδών στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022 υπογραμμίζει το χάσμα με την ανταγωνίστριά της Morgan Stanley η οποία βρήκε σημαντικό στήριγμα στο τμήμα διαχείρισης πλούτου. 

Ο Σόλομον δεσμεύθηκε ότι η Goldman θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά με αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην επενδυτική τραπεζική και στις συναλλαγές και θα επεκτείνει τη διαχείριση πλούτου και ενεργητικού ούτως ώστε να αντλεί πιο σταθερές προμήθειες. 

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει 1 δισ.δολάρια σε δαπάνες, εν μέρει μέσω περικοπών θέσεων εργασίας, κάλυψης λιγότερων κενών θέσεων εργασίας και μείωσης των δαπανών στο μάρκετινγκ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Carlyle, Peter Clare αποσύρεται μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες

PeopleCert: Νέα εξαγορά αμερικανικής εταιρείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News