Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;

Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;

Είναι τα προβλήματα της Silicon Valley Bank μια ένδειξη ότι η πληθωριστική κρίση εξελίσσεται σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση; O επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing, περιμένει μεν περαιτέρω προβλήματα σε μεμονωμένες τράπεζες, όμως δεν πιστεύει ότι αυτά θα εξελιχθούν σε μία συστημική κρίση ρευστότητας. Άλλωστε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα ρευστότητας, εάν εμφανιστούν, τονίζει.

Η συζήτηση περί νέας χρηματοοικονομικής κρίσης άνοιξε αφότου η Silicon Valley Bank ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων με την έκδοση νέων μετοχών, καθώς και την ρευστοποίηση σχεδόν ολόκληρου του χαρτοφυλακίου τίτλων της, με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. H μεγάλη πτώση της μετοχής της που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα η αύξηση κεφαλαίου να ναυαγήσει, με το CNBC να μιλά πλέον για προσπάθειες πώλησης της SVB, με πιθανούς αγοραστές μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. 

Αφότου η μετοχή της SVB μπήκε σε ελεύθερη πτώση, αναλυτές και traders άρχισαν να ανησυχούν ότι τα προβλήματα της τράπεζας αυτής είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Άλλωστε, λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, πολλές τράπεζες υφίστανται ζημιές στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους.

Όπως αναγνωρίζει ο Shearing της Capital Economics, τα προβλήματα της SVB έφεραν ξανά στο μικροσκόπιο τα ρίσκα στον χρηματοοικονομικό κλάδο.  

Οι ανησυχίες γύρω από την SVB πηγάζουν από την απότομη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της, την οποία προκάλεσε η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων (και άρα η μείωση στις τιμές τους), εξηγεί ο αναλυτής.

Ωστόσο, όπως τονίζει, οι τράπεζες σήμερα είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα κεφαλαιοποιημένες σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν καλύτερα τυχόν διαγραφές αξιών.

Ο συνδυασμός της μείωσης στην αξία των περιουσιακών στοιχείων και των ασθενέστερων οικονομιών αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σαν και αυτά της SVB και σε άλλες σε μεμονωμένες τράπεζες, προειδοποιεί η Capital Economics. Όμως ο Shearing δεν πιστεύει ότι αυτά θα εξελιχθούν σε μία ευρύτερη κρίση φερεγγυότητας που θα πλήξει το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι οι ανησυχίες για την υγεία μεμονωμένων τραπεζών θα προκαλέσουν μία ευρύτερη κατάρρευση στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους, η  οποία θα οδηγήσει σε προβλήματα ρευστότητας για ολόκληρο το σύστημα. Όμως, σύμφωνα με τον Shearing, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα ρευστότητας, εφόσον παρουσιαστούν.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται -σε μια τέτοια περίπτωση- να λειτουργήσουν ως lender of last resort, ενεργοποιώντας εργαλεία όπως τα repo auctions, ο δανεισμός μέσω discount windows και οι αγορές τίτλων.

Ενώ οι κρίσεις ρευστότητας μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές, το πλήγμα στην πραγματική οικονομία είναι συχνά περιορισμένο, εάν οι policymakers αναλάβουν δράση εγκαίρως, τονίζει ανάλυση της Capital Economics.

Διαβάστε επίσης: 

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Βουλιάζουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη – H Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για κρίση

Δύο αμερικανικές τράπεζες βουλιάζουν: Μήπως ξεκινά νέα κρίση;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News