Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ταβάνι στο 3,75% για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Έρχονται ακόμη 4 αυξήσεις

Bloomberg: Ταβάνι στο 3,75% για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Έρχονται ακόμη 4 αυξήσεις

Τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων και επίσπευση του σχεδίου συρρίκνωσης του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων από την ΕΚΤ προεξοφλούν οικονομολόγοι σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ θα καταλήξει σε αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, όπως άλλωστε άφησε πρόσφατα να εννοηθεί και η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, διαβλέπουν τρεις επιπλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης εκάστη. Τελικά, η κορύφωση φαίνεται στο επίπεδο του 3,75% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι αναλυτές της Goldman Sachs και της Deutsche Bank αναμένουν κορύφωση στο 3,75%, αλλά τον Ιούνιο. Απεναντίας, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν κορύφωση στο 4%, όπως αντίστοιχα και οι αγορές. Χαμηλότερο επίπεδο στο 3,5% βλέπουν η JP Morgan και η Citi.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι προσδοκούν πως ταχύτερα θα κινηθεί η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων 5 τρισ. ευρώ. Πλέον αναμένουν ότι μετά την αρχική συρρίκνωση των 15 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι τον Ιούνιο, ο ρυθμός συρρίκνωσης θα διπλασιαστεί μέχρι το 2024.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι αποδίδουν τις νέες προσδοκίες στο ύψος-ρεκόρ του δομικού πληθωρισμού, που προσφέρει στήριγμα στα «γεράκια» της ΕΚΤ. Ο δείκτης αυτός, που εξαιρεί τα ευμετάβλητα κόστη της ενέργειας και των τροφίμων, επιταχύνεται, παρότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχωρεί. Η απόκλιση αυτή κλιμακώνει τις εντάσεις εντός του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στήνονται τα «στρατόπεδα» στην ΕΚΤ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου

Λαγκάρντ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο – Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Ντε Γκίντος: Καθοριστικός ο δομικός πληθωρισμός για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News