Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι «ανακούφισης» – Έσπασε το καθοδικό σερί πέντε ημερών ο Dow

Wall Street: Ράλι «ανακούφισης» – Έσπασε το καθοδικό σερί πέντε ημερών ο Dow

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαησ, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank έχει συγκρατηθεί. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 336,26 μονάδες ή 1,06% κλείνοντας στις 32.155,40 μονάδες, διακόπτοντας το καθοδικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,68% στις 3.920,56 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,14% κλείνοντας στις 11.428,15 μονάδες. 

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για αγορά τραπεζικών μετοχών απώλεσε ωστόσο μέρος της κεκτημένης του ταχύτητας το απόγευμα. Παρ΄όλα αυτά και πάλι αρκετές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη, κάνοντας στροφή από τις βαθιές απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουν την τύχη των SVB και Signature άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την εγγύηση όλων των καταθέσεων στις δύο αυτές τράπεζες. 

Η μετοχή της First Republic Bank υποχώρησε περίπου 27% αφού έκλεισε με πτώση 62% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ της KeyCorp ενισχύθηκε περισσότερο από 7% ανακάμπτοντας από τις απώλειες 27%. 

Οι συναλλασσόμενοι διερωτώνται ποιά τράπεζα θα έχει σειρά μετά το χρηματοοικονομικό σοκ που προκάλεσε η SVB. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης και οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βελτίωσαν το κλίμα, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι τα προβλήματα έχουν όλα αντιμετωπιστεί. Γι΄αυτό και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες και να γίνουν κατανοητοί οι πραγματικοί κίνδυνοι και ο πραγματικός βαθμός έκθεσης. 

Το ράλι επεκτάθηκε και πέραν του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και με τους 11 κλάδους του δείκτη S&P 500 να παρουσιάζουν άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Προς το απόγευμα, οι μετοχές έχασαν μέρος των κερδών τους μετά την είδηση ότι ρωσικό αμυντικό τζετ κατέρριψε αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι συναλλασσόμενοι επίσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στο 6%, επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις. Όσον αφορά όμως στο δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε σε μηνιαία βάση ελαφρώς περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι κατά 0,5%, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 5,5%. 

«Μοιάζει με ράλι ανακούφισης, με δεδομένο ότι δεν είχαμε κάποια μεγάλη έκπληξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν άλλες αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών», αναφέρει ο Άνταμ Τερνκουίστ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο επίμονα υψηλός δομικός πληθωρισμός και το δίλημμα της Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριμήνου

Varenne: Ποντάρει σε περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News