Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 22:20
ΑΓΟΡΕΣ

Varenne: Ποντάρει σε περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών

Varenne: Ποντάρει σε περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών

Οι τραπεζικές μετοχές, παρά την πρόσφατη ελεύθερη πτώση, έχουν και άλλα περιθώρια ανόδου, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίου ο οποίος υποστηρίζει ότι το sell off που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχει απλώς κρύψει το ευνοϊκό τοπίο για τις τράπεζες στην Ευρώπη. 

Το Varenne Capital Partners αγόρασε οψιόν του δείκτη Stoxx για τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο λόγω των συνεχιζόμενων επιτοκιακών αυξήσεων και των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Varenne David Mellul. 

Bank Stocks Are Beating Market Even After SVB Slump
 
 

Ο δείκτης απώλεσε 10% της αξίας του την Παρασκευή και τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε διάρκεια έτους. Ωστόσο, ο δείκτης έχει ενισχυθεί περίπου κατά ένα-τρίτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ο Mellul παραμένει αισιόδοξος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση σε κρυπτονομίσματα και εταιρείες τεχνολογίας – τομείς που οδήγησαν στην κατάρρευση των Signature Bank και SVB. 

«Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο από την χρηματοοικονομική κρίση της SVB και δεν αναμένουν κάποια άλλη μεγάλη επίπτωση», συμπλήρωσε. 

Τα στοιχήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στηρίξει την εταιρεία, η οποία έχει υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 3,1 δισ.δολαρίων, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ευρύτερης αγοράς. Το Varenne Selection fund έχει ενισχύσει 8,8% φέτος έως την Παρασκευή, ξεπερνώντας την απόδοση 7,2% του δείκτη STOXX 600. 

Οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί από το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Και αυτό επειδή έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια επί των δανείων, τη στιγμή που αυξάνουν με πιο βραδύ ρυθμό τα επιτόκια που πληρώνουν στις καταθέσεις. Τα παχυλά έντοκα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συνεχιστούν παρά το γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ και η ΕΚΤ θ επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

«Πιστεύω ότι το σημερινό περιβάλλον της νομισματικής πολιτικής είναι αρκετά καλό για να επιτρέψει στους ευρωπαϊκούς πιστωτικούς ομίλους να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους», αναφέρει ο Kellul, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2022 αποτυπώνουν αυτή την εικόνα. Ο δείκτης Stoxx για τις τράπεζες της Ευρωζώνης που παρακολουθεί 22 τράπεζες από τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ δεν έχουν έκθεση στον πιο προβληματικό όμιλο της περιοχής την Credit Suisse. 

«Τα θεμελιώδη είναι υγιή παρότι ονόματα που βρίσκονται ήδη υπό πίεση όπως η Credit Suisse βρίσκονται σε σημείο αιχμής, όμως αυτό δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα. Η επενδυτική εικόνα που έχουμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχει αλλάξει». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News