Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 20:28
ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΑΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

Άντεξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τον Φεβρουάριο, με αρνητικό πρόσημο η Wall Street

Άντεξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τον Φεβρουάριο, με αρνητικό πρόσημο η Wall Street

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος του πιο επίμονου απ’ ό,τι αναμενόταν πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία, που ξάφνιασαν αρνητικά για το μήνα Φεβρουάριο και επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τις επιτοκιακές αυξήσεις. Παρ΄όλα αυτά, οι μετοχές άντεξαν και έκλεισαν ανοδικά σε μηνιαία βάση για δεύτερο διαδοχικό μήνα χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη του τραπεζικού κλάδου.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, αφού είχε κλείσει με σημαντική άνοδο στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

«Είτε πρόκειται για την Ισπανία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη τον υψηλότερο πληθωρισμό ειδικά όταν μιλάμε για τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets. 

Oι υψηλότερες τιμές ειδών διατροφής ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στη Γαλλία στο 7,2% τον Φεβρουάριο από 7% του Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση έναντι 5,9% του Ιανουαρίου. 

Η εξέλιξη αυτή παγιώνει πλέον την άποψη ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Ωστόσο, traders βλέπουν τώρα το τερματικό επιτόκιο στο 4% ή και πιο πάνω έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 που σημαίνει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχίζονται προφανώς ή τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και μετά το τέλος του 2023. 

Συνεπώς όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη που ανακοινώνονται την Πέμπτη. 

Οι τράπεζες οι οποίες είθισται να ευνοούνται από ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, αυξήθηκαν 1,4%, ενώ προς στιγμή άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, στηρίζοντας και το δείκτη IBEX της Μαδρίτης που έχει ιδιαίτερο άνοιγμα στον τραπεζικό κλάδο, παρουσιάζοντας κέρδη 0,9%. Σημαντική ώθηση έδωσε η μετοχή της Santander με άλμα περίπου 5%, μετά την ανακοίνωση της ισπανικής τράπεζας ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους τα μισά από τα κέρδη της. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας που κατέγραψε απώλειες 1,5% και άσκησε πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% της αξίας του, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,7%. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB έκλεισε με μικρά κέρδη.

Ενώ όμως ο STOXX 600 παρουσίασε το προηγούμενο πενθήμερο την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εν μέσω ανησυχιών για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, κατέγραψε τον Φεβρουάριο κέρδη 1,7%, ολοκληρώνοντας τον τέταρτο θετικό μήνα στη διάρκεια των τελευταίων πέντε. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street δεν φαίνεται να κλείνει τον Φεβρουάριο με θετικό πρόσημο. Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 4% στο μήνα και 1% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq απώλεσαν 2,5% και 1% της αξίας τους αντίστοιχα, όμως από τις αρχές του έτους έως σήμερα κρατήθηκαν σε θετικό έδαφος. 

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε και η συνεχιζόμενη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να αγγίζει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.  

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 2,64%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 στο 2,662%.

«Πιθανώς θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να δούμε την κορύφωση του πληθωρισμού στη Γαλλία και μέχρι το καλοκαίρι για να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται πραγματικά», είπε σε ενημερωτικό σημείωμα το τμήμα ανάλυσης της ING με επικεφαλής τον Padraig Garvey.

Το γερμανικό 2ετές ομόλογο, πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές προσδοκίες, είδε την απόδοσή του να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδό από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,161%.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να οδηγούν τις αγορές», δήλωσε ο Massimiliano Maxia, ανώτερος ειδικός σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 8 μονάδων βάσης στις 4,498% αφού προηγουμένος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου στο 4,549%.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 4,47%, ενώ του πενταετούς ξέφυγε προς στιγμή πάνω από το 3,90% με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να εκτοξεύεται στα 110 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε τον πέμπτο μήνα ανόδου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στη δίνη του πληθωρισμού τα ομόλογα- Κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση για δεκαετίες 

BofA: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές και μετρητά

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News