Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν – Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει

Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν – Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει

Oι αγορές πήραν αυτό ακριβώς που ζητούσαν, ένα σημάδι ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται και αυτό το έδωσαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο. 

Οι περισσότερες κατηγορίες ενεργητικού επιδόθηκαν ευθύς αμέσως σε ράλι: ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq προσέθεσε 700 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του, ο Dow Jones ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 1.000 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2020, οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν σε υψηλό 11 εβδομάδων, ενώ στο «πάρτι» συμμετείχαν και τα κρατικά ομόλογα, το πετρέλαιο και ο χρυσός. Στον αντίποδα, το δολάριο που βρέθηκε σε απότομη πτώση.

O δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο μόλις 0,4% σε μηνιαία βάση και 7,7% σε ετήσια – στη χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο, από το 8,2% του Σεπτεμβρίου, δίδοντας μεγάλη ανάσα στην Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία, σύμφωνα με τις αγορές, θα μπορούσε τώρα να «σκεφθεί» μία μικρότερη επιτοκιακή αύξηση των 50 αντί των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

«Πιστεύω ότι τα βασικά σημεία των νέων στατιστικών είναι θετικά, υποστηρικτικά και προσφέρουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα να έφθασε στην κορύφωσή του. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα καταλήξουμε», αναφέρει ο Matthew Luzzetti, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. 

Παρότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού και ειδικά του δομικού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, είναι καλοδεχούμενο νέο, οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει ήδη δηλώσει ότι οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να δουν μία σταθερή αποκλιμάκωση για να κατεβάσουν ταχύτητα στις επιτοκιακές αυξήσεις. Υπό την έννοια αυτή, κάποιοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι η κίνηση αυτή μπορεί να είναι υπερβολική και ενδεχομένως προσωρινή. 

O Νasdaq ενισχύεται κοντά 6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, με την Apple να προσθέτει στην χρηματιστηριακή της αξία περισσότερα από 130 δισ.δολάρια και η Microsoft περί τα 110 δισ.δολάρια, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου βούλιαξε στο 3,85% από άνω του 4,3%. Στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2020 και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500

Σε «κούρσα ταχύτητας» και ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 που έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 2,8%, με όλους τους κλάδους, εξαιρουμένου του ενεργειακού, να εκτινάσσονται στα ύψη. Ειδικά, οι κλάδοι τεχνολογίας και real estate στην Ευρώπη απογειώθηκαν με κέρδη 7,6% και 6,4% αντίστοιχα, παρουσιάζοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια άνω των δύο ετών. 

Ενδεικτικό του κλίματος ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, που βρέθηκε σε χαμηλό 12 εβδομάδων, στις 21,31 μονάδες, αποπνέοντας ένα κλίμα μικρότερης αγωνίας μεταξύ των επενδυτών. Ο δείκτης STOXX 600 οδεύει πλέον στην τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κάμψει ελαφρώς την επιθετική στάση της. 

Σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, εστιάζοντας κυρίως στο δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ – ο ρυθμός αύξησης του οποίου αποσυμφορήθηκε στο 0,3% από 0,6% σε μηνιαία βάση – καθότι αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, παρότι είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να κάνουμε λόγο για κορύφωση. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 19 μονάδες βάσης στο 1,98%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 3 Οκτωβρίου. Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 1,94%, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε εκτιναχθεί στο 2,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από την Τρίτη. 
 
Το ίδιο κλίμα και στην ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία να αποκλιμακώνεται στο 4,44% με το spread στις 248 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 3,63% παρότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 16 εκατ. ευρώ. 

Παρόμοιο το κλίμα και στην Ιταλία, όπου η απόδοση του 10ετούς σημείωσε βουτιά 27 μονάδων βάσης στο 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου με το spread να περιορίζεται σημαντικά στις 200 μονάδες βάσης.

Βεβαίως, οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον και την καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές, με τους Ρεπουμπλικάνους να αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τον έλεγχο της Γερουσίας να «κρίνεται στο νήμα». 
  
Μεγάλος χαμένος το δολάριο, το οποίο βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με τους αναλυτές ωστόσο να αποδίδουν την κίνησή του περισσότερο στη μεγάλη αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων καθώς και σε μία ευκαιρία για τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους. Ο George Goncalves της MUFG Securities Americas αναφέρει ότι «τα πάντα αντιδρούν με ακραίες διακυμάνσεις είτε θετικές είτε αρνητικές σε οιαδήποτε είδηση έχει να κάνει με τα επιτόκια» και αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα. 

Η πτώση του δολαρίου πυροδότησε άνοδο στα υπόλοιπα νομίσματα, με τη στερλίνα και το γιέν να παρουσιάζουν προς στιγμή τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2017 και 2016 αντίστοιχα. Το ευρώ ενισχύθηκε 1,6% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου πάνω από το 1,01, ενώ η στερλίνα ξεπέρασε το 1,16 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού και ράλι στη Wall Street

Bloomberg: Το bitcoin μπορεί να πέσει έως τα 13.000 δολάρια

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News