Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Στη δίνη του πληθωρισμού τα ομόλογα- Κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση για δεκαετίες 

Στη δίνη του πληθωρισμού τα ομόλογα- Κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση για δεκαετίες 

Σταθερές παρέμειναν οι παγκόσμιες μετοχές την Τρίτη (28/2), ενώ τα ομόλογα καταγράφουν με τη χειρότερη επίδοσή τους για τον μήνα Φεβρουάριο εδώ και δεκαετίες, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις επίμονου πληθωρισμού σε συνάρτηση με τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μειώσουν τα επιτόκια σύντομα.

Η αισιοδοξία που οδήγησε τις μετοχές και τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων σε άνοδο τον Ιανουάριο, υποχώρησε αυτόν τον μήνα, καθώς τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξαν ότι οι οικονομίες και οι αγορές εργασίας αντιμετωπίζουν ελάχιστη πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πλέον, δεν επικρατεί τόσο μεγάλη ανησυχία για την προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά για το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο μια μικρή ανάπαυλα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. 

Νωρίτερα την Τρίτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ 7,2% τον Φεβρουάριο, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός δωδεκάμηνου στην Ισπανία, έφτασε το 6,1%, από 5,9% που ήταν τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών στο Reuters, για 5,5%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε σταθερός, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για άνοδο 1,7% αυτόν τον μήνα, τον τέταρτο θετικό μήνα του ανάμεσα στους πέντε τελευταίος.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κινήθηκε επίσης σε σταθερά επίπεδα, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο χαμηλό των επτά εβδομάδων της Παρασκευής (24/2). Αναλυτικότερα, ο δείκτης υποχώρησε περίπου 3% αυτό τον μήνα, διαγράφοντας μέρος του κέρδους ύψους 7,1% του Ιανουαρίου, όταν οι μετοχές ανέβηκαν λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ήταν κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης νομισματικής πολιτικής.

Έκτοτε, μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ενίσχυσαν την άποψη ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω και θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις του αμερικανικού διετούς ομολόγου, οι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα αγγίζοντας το 5% και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο για τον μήνα Φεβρουάριο από το 1981.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι αγορές των ΗΠΑ που αντανακλούν μια πιο αποθαρρυντική προοπτική των επιτοκίων. Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο για τον μήνα Φεβρουάριο από το 1991, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών, προς αύξηση 25 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδό τους τον Φεβρουάριο, από το 2005.

Οι ευρωαγορές έδειξαν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξήθηκαν στο 3,875%, υποδηλώνοντας επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,975% μέχρι το τέλος του έτους, από 3,775% την Πέμπτη (23/2).

Να σημειωθεί ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε όλη τη ζώνη του ευρώ για τον Φεβρουάριο, αναμένονται να ανακοινωθούν την Πέμπτη (2/3), ενώ οι επενδυτές θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ με τα στοιχεία της έρευνας παραγωγής και του δείκτη μεταποίησης για τον Φεβρουάριο, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη (1/3) και την Παρασκευή (3/3), αντίστοιχα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης στο 3,9473%, έχοντας σημειώσει συνολική άνοδο πάνω από 40 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,643%, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούλιο του 2011.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διαπραγματεύεται κοντά στα 1,2097 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,3%, έχοντας ήδη σημειώσει άλμα 1% τη Δευτέρα (27/2) μετά τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,0617 δολάρια, μετά από άνοδο 0,6% τη Δευτέρα (27/2).

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι άλλων ομολόγων, παρέμεινε σταθερός στο 104,64, έτοιμος να ανακόψει ένα σερί απωλειών τεσσάρων μηνών, έχοντας σημειώσει άνοδο 2,5% τον Φεβρουάριο.

Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε 1,8% στα 77,04 δολάρια το βαρέλι και το Brent ανήλθε στα 83,64 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,4%. 

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο κυμάνθηκαν κοντά σε χαμηλό 17 μηνών λόγω των βροχών σε τμήματα της ζώνης χειμερινού σίτου των ΗΠΑ και της αισιοδοξίας για μια εξαγωγική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα αλλάξει πίστα το ΧΑ: Τα κλειδιά της αναβάθμισης

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε υψηλά 10ετίας – Ανησυχεί η άνοδος του πληθωρισμού

BofA: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές και μετρητά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News