Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 11:46
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Κέρδη στα ομόλογα – Αναμονή στις μετοχές

Αγορές: Κέρδη στα ομόλογα – Αναμονή στις μετοχές

Την προτίμησή τους στα κρατικά ομόλογα δείχνουν οι επενδυτές, καθώς μετά τη χθεσινή ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων και σήμερα υποχωρούν με σαφώς πιο περιορισμένη μεταβολή. Την ίδια ώρα στα χρηματιστήρια οι κινήσεις είναι μετρημένες, με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται νωχελικά με θετικές ή αρνητικές μεταβολές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη μεριά του μετά την αρχική ισχνή άνοδο, κινείται πτωτικά μετά τα χθεσινά αισθητά κέρδη της τάξεως του 1,32%.

Τα ομόλογα

Η κατά πάσα πιθανότητα έλευση του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, έχει επαναφέρει στις αγορές ηρεμία. Όλο το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα που περιελάμβανε φορολογικές περικοπές και αθρόο κυβερνητικό δανεισμό, είχε φέρει μεγάλη αναστάτωση.

Εν μέσω αυτής της αναστάτωσης, τα κρατικά ομόλογα δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, με τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται σε πολυετή υψηλά, συμπαρασύροντας και τις μετοχές.

Ο Σούνακ θεωρείται ως ένας υπουργός Οικονομικών του οποίου η θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίσθηκε από σύνεση, μια θητεία που επί της παρούσης παρέχει τα εχέγγυα για το πώς θα κινηθεί το Λονδίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, στους επενδυτικούς κύκλους επανήλθε η ηρεμία και η ηρεμία αυτή μεταφράζεται με την καθοδική πορεία που χαράσσουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού χθες ξεπρόβαλαν κάποιες αναφορές οι οποίες έκαναν λόγο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να εξετάζει την επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων όπως και το μέγεθος αυτών. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα το τετράπτυχο, αυξήσεις των επιτοκίων, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο ύφεσης ταρακούνησε συθέμελα τις αγορές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης περιορίζονται κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης, με αυτή του ελληνικού δεκαετούς να έχει πέσει στο 4,74%. Με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να διαπραγματεύεται στο 2,26%, το περιθώριο μεταξύ των δύο αποδόσεων έχει διαμορφωθεί στις 248 μονάδες βάσης.

Κατά 11 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας στο 4,45%, του βρετανικού gilt η υποχώρηση είναι μικρότερης κλίμακας κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,68%, ενώ στο 4,18% έχει πέσει η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού στο 4,18%.

«Έλλειψη δράσης» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υποτονικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας πίσω της ένα τριήμερο ανοδικό σερί (στη μία συνεδρίαση βέβαια τα κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις στο 0,02%). Η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω έντονης μεταβλητότητας ανακοίνωσε ότι βγαίνει στις αγορές με την επανέκδοση πενταετούς ομολόγου, μια απόφαση αμφιλεγόμενη από τη στιγμή από κάποιους κρίνεται παράτολμη και από κάποιους άλλους ως κίνηση που δείχνει εμπιστοσύνη στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από πλευράς Μαξίμου.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,12% και κρατάει τις 865 μονάδες, με τον τζίρο να έχει φθάσει στα 7 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στο 1,7 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,82%, της Μεσαίας κατά 0,11%, με τον δείκτη των τραπεζών στο -0,41%.

Δείγμα της σημερινής νωχελικότητας είναι ότι πέραν των μετοχών των Πειραιώς και Eurobank (-1,17% και -1,02% αντίστοιχα) καμία άλλη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν παρουσιάζει μεταβολή μεγαλύτερη του +1% ή του -1%.

Χαμηλές πτήσεις και στην Ευρώπη

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,40%, μια αντίδραση την οποία είχε και χθες πριν γυρίσει σε θετικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 παρουσιάζει ήπια κέρδη της τάξεως του 0,30%, με το χρηματιστήριο του Παρισιού να κινείται υψηλότερα κατά 0,43% και του Μιλάνου κατά 0,20%. Αντιθέτως αυτό της Φρανκφούρτης καταγράφει οριακές απώλειες περί του 0,10%.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 5ετούς: Γιατί επιχειρείται έξοδος στις αγορές εν μέσω τρικυμίας

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News