Business & Finance Παρασκευή 30/12/2022, 23:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008 κλείνει το 2022 η Wall Street

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2018, καθώς η εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έληξε με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980.

Με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008 κλείνει το 2022 η Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του 2022 χαμηλότερα την Παρασκευή, κλείνοντας ένα έτος απότομων απωλειών που καθοδηγούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού, τους φόβους για ύφεση, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα κρούσματα COVID στην Κίνα.

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2018, καθώς η εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έληξε με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980.

Αυτό σηματοδότησε επίσης τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές της ανάπτυξης, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αύξησαν τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου και κατέστησαν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

«Οι πρωταρχικοί μακροοικονομικοί λόγοι… προήλθαν από έναν συνδυασμό γεγονότων: η συνεχιζόμενη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού που ξεκίνησε το 2020, η έξαρση του πληθωρισμού, η καθυστέρηση της Fed να ξεκινήσει το πρόγραμμα σύσφιξης των επιτοκίων της στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

Ανέφερε επίσης οικονομικούς δείκτες που υποδεικνύουν ύφεση, γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID της Κίνας και τις τεταμένες σχέσεις με την Ταϊβάν.

Οι μετοχές ανάπτυξης δέχονται πιέσεις από την αύξηση των αποδόσεων για μεγάλο μέρος του 2022 και υποαποδίδουν σε σχέση με τις οικονομικά συνδεδεμένες μετοχές αξίας, αντιστρέφοντας μια τάση που είχε διαρκέσει για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι Apple, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon, Tesl είναι μεταξύ των χειρότερων επιβαρυντικών παραγόντων του δείκτη ανάπτυξης του S&P 500, με πτώση μεταξύ 28% και 66% το 2022.

Ο δείκτης ανάπτυξης του S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30,5% φέτος, ενώ ο δείκτης αξίας έχει υποχωρήσει κατά 7,7%, με τους επενδυτές να προτιμούν κλάδους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σταθερά κέρδη, όπως η ενέργεια.

Η ενέργεια έχει καταγράψει ετήσια κέρδη 58% λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου.

Δέκα από τους 11 κλαδικούς δείκτες του S&P σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, με οδηγό τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

«Η αγορά ακινήτων έχει πραγματικά επιβραδυνθεί και οι αξίες των σπιτιών των ανθρώπων έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο J. Bryant Evans, επενδυτικός σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Cozad Asset Management στο Champaign του Ιλινόις.

«Αυτό επηρεάζει το σκεπτικό των ανθρώπων και στην πραγματικότητα επηρεάζει τις δαπάνες τους».

Το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη του 2023, με αυξανόμενες ανησυχίες για την πιθανότητα ύφεσης.

Ακόμα, τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα, αν και η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων έχει αυξήσει τις ελπίδες για μειωμένες αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά χρήματος βλέπουν 65% πιθανότητες αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Φεβρουάριο, με τα επιτόκια να αναμένεται να κορυφωθούν στο 4,97% έως τα μέσα του 2023.

Ο S&P 500 έχασε 9,78 μονάδες ή 0,25% και έκλεισε στις 3.839,50 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 11,61 μονάδες ή 0,11% στις 10.466,48 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 73,55 μονάδων ή 0,22%, στις 33.147,25 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News