Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 23:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Σε χαμηλά δύο ετών ο S&P 500 καθώς η bear market βαθαίνει

Ο S&P 500 βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη συρρίκνωση της αύξησης των εταιρικών κερδών

Wall Street: Σε χαμηλά δύο ετών ο S&P 500 καθώς η bear market βαθαίνει

Βαθύτερα σε bear market βυθίστηκε την Τρίτη η Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει το χαμηλότερο κλείσιμο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve έδειξαν ότι προσανατολίζονται σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ακόμη και με κίνδυνο να οδηγήσουν την οικονομία. σε ύφεση.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 υποχωρεί περίπου 24% από το υψηλό ρεκόρ που έκλεισε στις 3 Ιανουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Fed σημείωσε ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως το 2023 και ο δείκτης διέγραψε τα τελευταία κέρδη του από ένα καλοκαιρινό ράλι και κατέγραψε το χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Νοέμβριο του 2020. 

Μιλώντας την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, ζήτησε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον άλλη μια ποσοστιαία μονάδα φέτος.

«Είναι απογοητευτικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Robert Pavlik, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth στο Fairfield του Κονέκτικατ. «Οι επενδυτές ανησυχούν για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την κατεύθυνση των επιτοκίων, την υγεία της οικονομίας».

Οι αναλυτές της Wells Fargo βλέπουν τώρα την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να παίρνει το εύρος στόχου της για το επιτόκιο κεφαλαίων της Fed μεταξύ 4,75% και 5,00% έως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι περισσότεροι από τους 11 δείκτες του κλάδου S&P 500 σημείωσαν πτώση, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά είδη καταναλωτών να οδηγούν τις απώλειες.

Ο δείκτης του ενεργειακού τομέα ενισχύθηκε όταν η Σουηδία ξεκίνησε έρευνα για πιθανή δολιοφθορά μετά από μεγάλες διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα. 

Η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google κινούνταν σε αρνητικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια εν μέσω των επιθετικών σχολίων από στελέχη της Fed.

O S&P 500 έχασε 7,75 μονάδες ή 0,21%, κλείνοντας στις 3.647,29 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 26,58 μονάδες ή 0,25% στις 10.829,50 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 125,82 μονάδες ή 0,43%, στις 29.134,99 μονάδες.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα εταιρικά κέρδη που πλήττονται από την άνοδο των τιμών και την ασθενέστερη οικονομία έχουν επίσης αναστατώσει τη Wall Street τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για τα κέρδη του S&P 500 για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και για ολόκληρο το έτος. Για το τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές βλέπουν τώρα τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 να αυξάνονται κατά 4,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 11,1% που αναμενόταν στις αρχές Ιουλίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News