Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 23:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά κλείνει την εβδομάδα η Wall Street – 1,07% κάτω ο Dow

Πτωτικά κλείνει την εβδομάδα η Wall Street – 1,07% κάτω ο Dow

Με πτώση έκλεισε η τελευταία μέρα της εβδομάδας για τις αμερικανικές μετοχές, καθώς τα πρώτα κέρδη από την ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειχνε βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας έδωσαν τη θέση τους στις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου.

Η Wall Street άνοιξε απότομα υψηλότερα, αφού η έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο έδειξε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες προσλήψεις, αλλά η άνοδος του ποσοστού ανεργίας στο 3,7% μείωσε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την υπερβολικά επιθετική στάση της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων καθώς προσπαθεί να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, τα κέρδη διαγράφηκαν αφού η Gazprom, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία με μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού που επρόκειτο να επανεκκινήσει τη λειτουργία του το Σάββατο, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια τις παραδόσεις μέχρι να διορθώσει μια διαρροή, σε ζωτικής σημασίας τουρμπίνα χωρίς να δώσει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

«Σίγουρα το απόγευμα επισκίασε τα καλά δεδομένα της έναρξης της συνεδρίασης, μας τα έκλεψε η κατάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Zach Hill, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Horizon Investments στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Οι αναλυτές επεσήμαναν επίσης τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών ενόψει του παρατεταμένου σαββατοκύριακου (τη Δευτέρα η Wall Street θα είναι κλειστή), γεγονός που συμβάλλει στην υπερβολή των κινήσεων της αγοράς.

«Η ρύθμιση είναι σημαντική, υπήρξε κάποια αισιοδοξία σχετικά με την ευρωπαϊκή ενεργειακή κατάσταση την τελευταία εβδομάδα, οι μακροπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις και σημάδια ότι η Γερμανία είχε σχεδόν το 80% των δεξαμενών της γεμάτες αέριο. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι μια μικρή προσαρμογή θέσης σε αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με χαμηλή ρευστότητα την Παρασκευή το απόγευμα σε ένα Σαββατοκύριακο διακοπών», δήλωσε ο Hill.

Ο S&P 500 έχασε 42,59 μονάδες ή 1,07%, κλείνοντας στις 3.924,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 154,26 μονάδες ή 1,31% στις 11.630,86 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 337,98 μονάδες ή 1,07%, στις 31.318,44 μονάδες.

Η ενέργεια ήταν ο μόνος σημαντικός κλάδος του S&P που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Ενώ η έκθεση για την απασχόληση ξεπέρασε τις προσδοκίες, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με εκτιμήσεις 0,4%, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% από το χαμηλό πριν από την πανδημία 3,5%, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες της Fed για αύξηση των επιτοκίων είχαν αρχίσει. να τίθεται σε ισχύ. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών θεωρούνται σημαντικά για τις συζητήσεις της Fed για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο στόχο της για 2%.

Η εστίαση τώρα μετατοπίζεται στην έκθεση τιμών καταναλωτή του Αυγούστου που αναμένεται στα μέσα του μήνα, τα τελευταία σημαντικά διαθέσιμα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

Οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής οδήγησαν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα μετά το υψηλό τεσσάρων μηνών στα μέσα Αυγούστου, με τον S&P 500 να υποχωρεί περίπου 4% από τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Και οι τρεις βασικοί δείκτες υπέστησαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News