Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήρθε το τέλος της δουλειάς από το σπίτι; Τι δείχνουν τα νούμερα

Ήρθε το τέλος της δουλειάς από το σπίτι; Τι δείχνουν τα νούμερα

Μήπως η εποχή της τηλεργασίας τελείωσε; Φαίνεται πως όσοι συνήθισαν να δουλεύουν από το σπίτι τους σύντομα θα «ξεβολευτούν», καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργοδότες δίνουν το σήμα της επιστροφής στο γραφείο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το CNBC, ο αριθμός των αναρτήσεων για θέσεις τηλεργασίας στο LinkedIn μειώνεται. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το ποσοστό των αναρτήσεων για δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι έχει μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο, όταν έφτασε στο 20% των συνολικών θέσεων.

Βέβαια, το μερίδιο των διαφημιζόμενων θέσεων τηλεργασίας παραμένει πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του 2% που ίσχυε πριν από την πανδημία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τον Σεπτέμβριο, το 12% των θέσεων εργασίας που διαφημίζονταν στο LinkedIn ήταν για τηλεργασία, σε σύγκριση με το 16% τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι εργοδότες δεν έχουν πεισθεί για την παραγωγικότητα της εργασίας από το σπίτι και καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών συνεπάγεται την επιβράδυνση των προσλήψεων, οι ισορροπίες στην αγορά εργασίας αλλάζουν. Με δεδομένο ότι οι εργοδότες έχουν και πάλι περισσότερη δύναμη στα χέρια τους, μπορούν πλέον να πιέσουν για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Πάντως, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προτιμούν την δουλειά από το σπίτι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι θέσεις τηλεργασίας αποτελούσαν το 12% των συνολικών αγγελιών, εντούτοις έλαβαν το 20% των αιτήσεων. Όπως διαπιστώνει το LinkedIn, υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ αυτού που θέλουν οι εργαζόμενοι και αυτού που προσφέρουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, το 80% των διευθυντών νιώθουν ότι οι ομάδες τους είναι λιγότερο παραγωγικές όταν δεν βρίσκονται στο γραφείο. Περίπου το 85% των διευθυντών ανησυχούν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν εάν οι εργαζόμενοι κάνουν αρκετά, ενώ το 87% των εργαζομένων λένε ότι η παραγωγικότητά τους είναι μια χαρά, διαπίστωσε η Microsoft.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

CEO της Microsoft: Δείτε τα στοιχεία και θα λυθεί η παράνοια της τηλεργασίας

9 περιζήτητες εργασίες που μπορούν να γίνουν από το σπίτι – και πόσο πληρώνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News