Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 12:03
BUSINESS & FINANCE

CEO της Microsoft: Δείτε τα στοιχεία και θα λυθεί η παράνοια της τηλεργασίας

CEO της Microsoft: Δείτε τα στοιχεία και θα λυθεί η παράνοια της τηλεργασίας

Εργοδότες και εργαζόμενοι εξακολουθούν να διαφωνούν για το πόσο παραγωγικοί είναι όσοι δουλεύουν από το σπίτι, επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, στο πλαίσιο του All Markets Summit του Yahoo Finance. Ωστόσο, ο Ναντέλα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της υβριδικής εργασίας (μερικές ημέρες στο γραφείο και άλλες στο σπίτι), τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τα δεδομένα.

Το παράδοξο

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα μεταξύ 20.000 ατόμων σε 11 χώρες, όπου διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα (87%) των εργαζομένων δηλώνει πιο παραγωγική όταν εργάζεται από το σπίτι ή υβριδικά. Από την άλλη πλευρά όμως, αντίστοιχο ποσοστό (85%) των εργοδοτών αναφέρει πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το επίπεδο της παραγωγικότητας είναι ίδιο από το σπίτι.

«Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να γεφυρωθεί αυτό το παράδοξο είναι να μην έχουμε πλέον δόγμα, αλλά περισσότερα στοιχεία. Αντί να μετατρέπεται σε ένα είδος διαφωνίας, ας αφήσουμε τα στοιχεία να μας βοηθήσουν, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω», υπογράμμισε ο Ναντέλα.

Έλεγχος της τηλεργασίας

Η ομιλία του Ναντέλα στο All Markets Summit αντιπροσωπεύει ην πολιτική, την οποία ακολουθεί η Microsoft με τους εργαζομένους της. Οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι τον μισό χρόνο, ενώ όσοι θέλουν περισσότερο οφείλουν να λάβουν έγκριση από τη διοίκηση.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες αποφάσισαν – ιδίως μετά την επέλαση της πανδημίας – ότι η καλύτερη τακτική για να ελέγχουν την παραγωγικότητα είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των εργαζομένων τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους New York Times, οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ παρακολουθούν στοιχεία παραγωγικότητας, όπως το χρόνο που απαιτείται για να συνταχθεί ένα email και τα κλικ στο πληκτρολόγιο.

Η Microsoft τάσσεται εναντίον τέτοιου είδους τακτικών. Αυτοί οι έλεγχοι αποπροσανατολίζουν τον εργαζόμενο από τον πραγματικό του στόχο, όπως έγραψε πρόσφατα στο Fortune ο αντιπρόεδρος του τμήματος σύγχρονης εργασίας στη Microsoft, Τζάρεντ Σπατάρο. «Παρότι ενδέχεται να συγκεντρώσεις πολλά δεδομένα παρακολουθώντας αυτού του τύπου τη δραστηριότητα των εργαζομένων, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι τα λάθος δεδομένα. Και η παρακολούθηση δεν οδηγεί απλώς σε κακά δεδομένα – υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη, έναν θεμελιώδη παράγοντα για την οργανωτική επιτυχία, ο οποίος με το που χαθεί είναι απίστευτα δύσκολο να τον επανακτήσεις», είχε τονίσει ο ίδιος.

Ο ίδιος ο Ναντέλα βέβαια, είναι υπέρ της μερικής εργασίας από το γραφείο για έναν σημαντικό λόγο: «Οι άνθρωποι έρχονται για τους άλλους ανθρώπους, δεν έρχονται λόγω της πολιτικής. Έρχονται για τη σύνδεση την οποία θέλουν να έχουν. Όλοι οφείλουμε να έχουμε τα soft skills, ως προϊστάμενοι, ώστε να διευκολύνουμε αυτές τις στιγμές».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fortune

Διαβάστε επίσης:

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

Δουλειά από οπουδήποτε: Δέκα ξένες εταιρείες που προσλαμβάνουν -και- στην Ελλάδα

Airbnb: Οδηγίες για τηλεργασία από την «ειδικό» στους ψηφιακούς νομάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News