Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

Πόσο παραγωγικοί είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι; Οι ίδιοι πιστεύουν πολύ, όμως οι προϊστάμενοί τους έχουν την αντίθετη άποψη. Έρευνα της Microsoft που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων από 11 χώρες φέρνει στο φως τις προκλήσεις της τηλεργασίας, η οποία καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες καλούν τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στα γραφεία, εκείνοι είναι απρόθυμοι, με αποτέλεσμα οι εντάσεις στους χώρους εργασίας να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Microsoft, ενώ το 87% των εργαζομένων νιώθει ότι εργάζεται εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, το 80% των προϊστάμενων διαφωνεί.

Πρόκειται για μία διαφωνία η οποία πρέπει να επιλυθεί, καθώς οι χώροι εργασίας πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, όπως είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη λεγόμενη ‘παράνοια παραγωγικότητας’, επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αισθάνονται πολύ παραγωγικοί, εκτός από τους διευθυντές τους, που πιστεύουν ότι δεν είναι παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία πραγματική αποσύνδεση σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες και το πώς αισθάνονται».

Σύμφωνα με τον Ναντέλα, αλλά και τον Ράιαν Ροσλάνσκι, επικεφαλής του LinkedIn που επίσης ανήκει στη Microsoft, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στα εργασιακά πρότυπα που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ο αριθμός των θέσεων αποκλειστικής τηλεργασίας που «ανέβηκαν» στο LinkedIn αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, τα στοιχεία δείχνουν πως η προσφορά τέτοιων θέσεων έχει κορυφώσει. Από τα 14-15 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται συνήθως στο LinkedIn, περίπου το 2% ήταν για εξ αποστάσεως εργασία πριν από την πανδημία. Πριν από μερικούς μήνες, το ποσοστό ήταν 20% και έκτοτε έχει μειωθεί στο 15%.

Οι εργαζόμενοι της Microsoft μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι έως και το 50% του χρόνου, αλλά για να αυξήσουν την τηλεργασία, πρέπει να πάρουν έγκριση ή να γυρίσουν σε μερική απασχόληση. Άλλες εταιρείες δυσκολεύονται να επιβάλουν νέες εργασιακές συνθήκες. Η Apple συνάντησε αντιστάσεις όταν κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο  CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, απαίτησε από τους υπαλλήλους του να περνούν 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο στέλνοντας ένα email που έλεγε: «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».

O CEO της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, δεν καταφέρνει να επαναφέρει τους εργαζόμενούς του στο γραφείο, παρότι, όπως  έχει πει, είναι διατεθειμένος ακόμα και να παρακαλέσει γονατιστός. «Απέτυχα, παρ’  όλες τις προσπάθειές μου, να επαναφέρω τους ανθρώπους μας στη δουλειά. Τους έχω παρακαλέσει. Είπα ότι θα γονατίσω. Θα κάνω push-ups. Ό,τι θέλετε. Γυρίστε πίσω», έλεγε το καλοκαίρι σε  φόρουμ των New York Times.

Πολλές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια τηλεργασίας, προσφέρουν περισσότερα κίνητρα, όπως δωρεάν γεύματα και διάφορες άλλες διευκολύνσεις στους χώρους εργασίας τους. Τα γραφεία του finance σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη εξοπλίζονται με πινγκ πονγκ και «χώρους στοχασμού», δηλαδή σαλόνια με αναπαυτικούς καναπέδες ή εσωτερικούς κήπους, ενώ μια εταιρεία trading με έδρα τη Βρετανία άρχισε να παρέχει ντους, χώρους για ύπνο και εγκαταστάσεις πλυντηρίων για το προσωπικό που εργάζεται μέχρι αργά σε συμφωνίες.

Διαβάστε επίσης: 

Δύσκολη η επιστροφή στο γραφείο: Ο CEO της Starbucks παρακαλάει γονατιστός

Τελεσίγραφο Έλον Μάσκ στο προσωπικό της Tesla: Γυρίστε στο γραφείο ή απολύεστε

Πινγκ πονγκ, πλυντήρια και χώροι ύπνου: Γιατί τα γραφεία γίνονται… ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News