Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στο φαγητό κάνει η Marks & Spencer

Στροφή στο φαγητό κάνει η Marks & Spencer

Τουλάχιστον 100 νέα καταστήματα για τρόφιμα πρόκειται να ανοίξει το Marks & Spencer, ενόσω παράλληλα κλείνει το 25% των καταστημάτων ρούχων και ειδών σπιτιού. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, ο όμιλος απέδωσε την στροφή στο «δύσκολο οικονομικό περιβάλλον» και τα αυξανόμενα κόστη.

Το νέο σχέδιο δεν προϋποθέτει απαραίτητα την αποχώρηση της M&S από κάποια συγκεκριμένη όλη, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνει το κλείσιμο ενός παλαιότερου καταστήματος στο κέντρο και το άνοιγμα καταστήματος τροφίμων σε πιο απομακρυσμένη περιοχή.

Ειδικότερα, πρώτη προτεραιότητα είναι το κλείσιμο των καταστημάτων «χαμηλής παραγωγικότητας», που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 67 μεγάλα καταστήματα. Παράλληλα θα ανοίξουν 104 χώροι Simply Food. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σχέδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, ωστόσο προγραμματίζει την περίοδο μετάβασης να έχει λήξει σε τρία χρόνια.

Όπως δήλωσε στους επενδυτές εκπρόσωπος της εταιρείας, η M&S επιταχύνει το σχέδιο για μείωση των καταστημάτων με την πλήρη σειρά των προϊόντων από τα 247 στα 180 μέχρι τις αρχές του 2028. Πρόκειται για τα καταστήματα τα οποία πωλούν τρόφιμα, ρούχα και είδη σπιτιού μαζί.

Οι προκλήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της M&S, Stuart Machin, δήλωσε ότι η εταιρεία δέχεται πίεση μεταξύ άλλων από την άνοδο του κόστους ενέργειας, του αυξανόμενου εργασιακού κόστους και την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενεργειακό κόστος είναι ήδη 40 εκατ. στερλίνες υψηλότερα σε σχέση με το προσδοκώμενο φέτος και στην περίπτωση που δεν υπάρξει στήριξη ενδέχεται να υπερβεί τις 100 εκατ. στερλίνες μέχρι το 2023. Η εταιρεία εξήγησε ότι το 80% της κατανάλωσης προέρχεται από τα καταστήματα και ότι θα εστιάσει στη μείωση του κόστους ψύξης και φωτισμού.

Παράλληλα, το εργασιακό κόστος έχει αυξηθεί κατά περίπου 7%. Πρόκειται για έναν τομέα που θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και το 2023, όπως εκτιμά η εταιρεία. Σημειώνεται πως οι μισθοί των περίπου 40.000 εργαζομένων αυξήθηκαν δύο φορές φέτος και πλέον φτάνουν στις 10,2 λίρες την ώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ποια ακρίβεια; Ξεπουλάνε Dior, Louis Vuitton και Bulgari

Ποιο είναι το διεθνές brand με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ελλάδα

SOS από τους Αρτοποιούς – Πάνω από 200 «λουκέτα» σε φούρνους 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News