Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 09:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Βρετανία: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Περισσότερο του αναμενομένου υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, αφού οι καταναλωτές πραγματοποίησαν πολλές από τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους νωρίτερα τον Νοέμβριο κι ενώ αρκετοί προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις τον τελευταίο μήνα του 2021 συρρικνώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η πτώση αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9%, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο 3,4 σε ετήσια βάση.

«Μετά από τις ισχυρές αγορές τον Νοέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε γενικές γραμμές τον Δεκέμβριο, με τους λιανοπωλητές να υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είχε αντίκτυπο, δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας της ONS, Χίδερ Μπόβιλ.

«Οι περιορισμοί στην Αγγλία ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να εργασθούν από το σπίτι, και πότε υπήρξε αξιοσημείωτη πτώση στις πωλήσεις καυσίμων», συμπληρώνει.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την πανδημία, με πάνω από το ένα τέταρτο των πωλήσεων να πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως επισήμανε.

Οι πωλήσεις των προϊόντων εξαιρουμένων των τροφίμων συρρικνώθηκαν κατά 7,1% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, επίσης η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν γρήγορα από την ύφεση της πανδημίας του 2020 όταν άρθηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί. Ωστόσο, ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός που οδηγείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων και η αύξηση των φόρων τον Απρίλιο θα αποτελέσουν δοκιμασία για τις δαπάνες των καταναλωτών το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News