Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 12:13
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΤ: Οι προοπτικές ύφεσης ανοίγουν τον δρόμο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων;

ΕΚΤ: Οι προοπτικές ύφεσης ανοίγουν τον δρόμο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων;

Το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο διάστημα, πιθανώς να επιφέρει μια αλλαγή στη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Δεν είναι μόνο η επιβράδυνση της οικονομίας που φέρνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προ αναθεώρησης των απόψεών τους, είναι και το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού προσεγγίζει τέτοια επίπεδα που πλέον δεν προσφέρει στήριξη στην οικονομία. 

Με τον πληθωρισμό να ίπταται σε επίπεδα ρεκόρ και το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη να έχει βυθιστεί, τα περιθώρια για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από μεριάς της ΕΚΤ στενεύουν.

Οι χρηματαγορές αναμένουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της θα επαναλάβουν την απόφαση του Σεπτεμβρίου και αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. 

«Η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει γρήγορα τώρα, προκειμένου να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προτού οι διαπραγματεύσεις των μισθών επιφέρουν δευτερογενή αποτελέσματα», επισημαίνει ο Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin. «Μόλις οι κίνδυνοι της ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και αρχίσουν να εμφανίζονται οι πιέσεις στην οικονομία, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις».

Πάντως, η ΕΚΤ στις τελευταίες της προβλέψεις δεν κάνει λόγο για ύφεση στην Ευρωζώνη. Βέβαια αυτές οι προβλέψεις έγιναν προτού η Ρωσία μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και πιθανόν πλέον μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλωστε οι έρευνες δείχνουν σταθερά από τον Ιούλιο συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάτι που έχει κάνει τους αναλυτές να θεωρούν ότι η ύφεση δύσκολα θα αποφευχθεί. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προοπτικές μιας ύφεσης δεν θα αποτρέψουν την κεντρική τράπεζα από τον στόχο της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στο 10%, όταν ο επίσημος στόχος είναι στο 2%. 

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να τον πετύχουμε. Αν δεν τον πετύχουμε, θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο η οικονομία», δήλωσε προ ημερών η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτό που συγκλίνουν οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να έρθει το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων -επί του παρόντος στο 0,75%- στο αποκαλούμενο ουδέτερο επίπεδο το οποίο δεν στηρίζει αλλά και δεν επιβαρύνει την οικονομία και το οποίο θεωρείται ότι ιδανικά είναι πλησίον του 2%. 

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιοακίμ Νάιγκελ, της Φινλανδίας Όλι Ρεν, της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς και της Λιθουανίας Γκεντίμινας Σίμκους, θέλουν τα επιτόκιο των καταθέσεων να διπλασιασθεί στην επόμενη συνεδρίαση στο 0,75%. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, χθες Δευτέρα δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμη δύο «σημαντικές αυξήσεις».

Ενώ τα γεράκια αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις για το πότε θα υπάρξει η κορύφωση της αύξησης των τιμών, εντούτοις θεωρούν ότι ο γρήγορος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων είναι η πρέπουσα πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ μιας πιο ήπιας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν είναι μεταξύ εκείνων που απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Από τη μεριά του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, προειδοποιεί ότι τα μεγάλα βήματα μπροστά εγκυμονούν τον κίνδυνο να χρειασθεί να γίνουν βήματα προς τα πίσω αργότερα. 

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Ιγκνάσιο Βίσκο ήταν πιο απόλυτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «ξαφνική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομικής ανάπτυξης. Οι υπερβολικά γρήγορες και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος για μια ύφεση», δήλωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός ακόμη κι αν κινδυνεύει η ανάπτυξη

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα

Μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θέλουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News