Business & Finance Δευτέρα 15/08/2022, 10:43
ΕΡΕΥΝΑ BLOOMBERG

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 βρίσκεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, με την ενεργειακή κρίση να «σπρώχνει» ακόμη πιο ψηλά τον πληθωρισμό στο μπλοκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση οικονομολόγων, την οποία διενήργησε το Bloomberg, το σενάριο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για δύο συναπτά τρίμηνα αναρριχήθηκε στο 60%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 45%, ενώ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μόλις στο 20%.

Μάλιστα, η οικονομία της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματα και αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος, ενδεχομένως εμφανίζοντας συρρίκνωση από το τρέχον τρίμηνο.

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ»

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του μπλοκ, ενώ οι ενεργειακές απειλές της Ρωσίας επιδεινώνουν το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν από τις έντονες ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων σε ποτάμια της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να κινηθεί μεσοσταθμικά περίπου στο 8% το 2022 – ξεπερνώντας κατά τέσσερις φορές τον στόχο της ΕΚΤ – και στο 4% το 2023. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν πως θα επιβραδυνθεί στον στόχο του 2% το 2024.

Τέλος, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, αναμένουν νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο του 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Έρευνα ΕΚΤ: Υψηλό πληθωρισμό και ύφεση αναμένουν οι πολίτες στην Ευρωζώνη

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News