Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 11:36
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΤ: Στο 3% τα στοιχήματα για τα επιτόκια μετά τη Fed 

ΕΚΤ: Στο 3% τα στοιχήματα για τα επιτόκια μετά τη Fed 

Η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση (διαμορφώνοντάς τα στο 3,25%), έχει κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πλέον και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκιά τους από ότι αναμενόταν. 

Τα στοιχήματα πλέον έχουν αναθεωρηθεί, καθώς οι χρηματαγορές από χθες τοποθετούνται για επιτόκια στο 3% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον ερχόμενο Μάιο, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου στοιχημάτιζαν για επιτόκιο στο 1,5%. 

Ακόμη πιο υψηλά αναμένουν ότι θα διαμορφώσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα δικά της επιτόκια σε σχέση με τις πρότερες εκτιμήσεις και πλέον τιμολογούνται για ένα επίπεδο της τάξεως του 5% σε ένα χρόνο από τώρα.

Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός έχει βάλει τις κεντρικές τράπεζες σε έναν δρόμο που είναι μονόδρομος και δεν είναι άλλος από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Μάλιστα όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι μισθοί προκαλεί έναν επιπλέον προβληματισμό στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η ΕΚΤ, από τον περασμένο Ιούλιο έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 125 μονάδες βάσεως, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% κι ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τρέχει με ρυθμό ρεκόρ της τάξεως του 9,1%. 

ΕΚΤ: Στο 3% τα στοιχήματα για τα επιτόκια μετά τη Fed -1

«Ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από αυτό που θέλουν οι κεντρικές τράπεζες και αποδεικνύεται επίσης δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Jefferies International, Μοχίτ Κουμάρ. «Αναμένουμε ότι η επιθετική ρητορική θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες με σαφή εστίαση στη μείωση του πληθωρισμού».

Την ίδια ώρα αναμένεται ευρέως η ΒοΕ να πραγματοποιήσει την έβδομη συναπτή αύξηση των επιτοκίων σήμερα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, διαμορφώνοντάς το στο 2,25%. 

Είναι επίσης πιθανό να επιβεβαιώσει τα σχέδια για πώληση των περισσότερων από τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της η αξία των οποία ανέρχεται σε 895 δισ. στερλίνες και τα οποία αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία, κάτι που έχει φέρει πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν πάρει την ανιούσα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Fed: Η τρίτη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Έρχονται και άλλες έως το τέλος του έτους

Λαγκάρντ: Έτοιμη για όλα η ΕΚΤ – Δεν πρέπει να εδραιωθούν οι αυξήσεις στις τιμές

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News