Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 21:07
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Η τρίτη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Έρχονται και άλλες έως το τέλος του έτους

Fed: Η τρίτη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Έρχονται και άλλες έως το τέλος του έτους

Σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί από την αγορά, προχώρησε σήμερα το βράδυ η Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή της, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης του 3% έως 3,25%.

Ταυτόχρονα έστειλε το σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις, καθώς οι νέες προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα ανέβει στο 4,40% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, προτού εκτιναχθεί στο 4,60% το 2023, στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού. Η προοπτική αυτή δείχνει ότι η Fed είναι αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, παρότι άφησε αόριστο το πότε.

Με βάση τις νέες προβλέψεις της Fed, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,2% στα τέλη του έτους για να επιστρέψει στο 1,2% το 2023, πολύ χαμηλότερα από τη δυναμική των ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Όσο για τον πληθωρισμό, θα επιστρέψει στο στόχο της Fed το 2025.

Μείωση των επιτοκίων δεν προβλέπεται έως το 2024. 

Με βάση το προβλεπόμενο επίπεδο των επιτοκίων για το τέλος του έτους, η Fed σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις της τάξης του 1,25% κατά τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης.  

«Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο στόχο του 2%», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η οποία προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η Fed θα συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τη Fed, οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν μέτριο ρυθμό αύξησης των δαπανών και της παραγωγής, με την οικονομία να εξακολουθεί να επιβραδύνεται, με τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται μόλις στο 0,2% στο τέλος του έτους. 

Η αύξηση της ανεργίας από το 3,8% στο τέλος του 2022 στο 4,4% στα τέλη του 2023 ξεπερνά την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας στο ποσοστό ανεργίας που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ρουμπινί: Σε παρατεταμένη και βαριά ύφεση η παγκόσμια οικονομία έως τα τέλη του 2023

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: H Fed έτοιμη να ανεβάσει τα επιτόκια

Η πορεία των επιτοκίων όταν «κάτσει η σκόνη»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News