Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 13:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ray Dalio: Γιατί βλέπει πτώση 20% στα χρηματιστήρια

Ray Dalio: Γιατί βλέπει πτώση 20% στα χρηματιστήρια

Πολύ απαισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία και τα χρηματιστήρια είναι ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Ray Dalio. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Bridgewater Associates, ο υψηλότερος των προβλέψεων πληθωρισμός που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, προς το ανώτερο όριο του εύρους του 4,5-6%.

«Αυτό θα φέρει τη μείωση των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που με τη σειρά του θα ρίξει χαμηλότερα τις ιδιωτικές δαπάνες και άρα, το σύνολο της οικονομίας», έγραψε ο Dalio στο LinkedIn, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μία αύξηση των επιτοκίων περίπου στο 4,5% θα οδηγούσε σε πτώση των αγορών κατά 20%, εκτίμησε.

Αυτή τη στιγμή, οι αγορές προεξοφλούν ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφώσει περίπου στο 4,4% το 2023, από τα σημερινά επίπεδα του 2,25-2,5%.

Ο Dalio σημείωσε ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά καθησυχασμένοι γύρω από την μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού. Ενώ η αγορά των ομολόγων προεξοφλεί ετήσιο πληθωρισμό γύρω στο 2,6% για την επόμενη δεκαετία κατά μέσο όρο, η δική του εκτίμηση βρίσκεται στο 4,5-5% ή και «σημαντικά υψηλότερα» στην περίπτωση οικονομικών σοκ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θετική η JP Morgan για τις αγορές: Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση

Επιφυλακτική η Goldman Sachs για την Ευρώπη – Πότε θα επιστρέψει

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News