ΑΓΟΡΕΣ

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

Εννέα στους 10 επαγγελματίες των αγορών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια θα πέσουν  κι άλλο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Deutsche Bank για τον Σεπτέμβριο.

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-1

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτίμησαν ότι η επόμενη μεγάλη κίνηση του S&P 500 θα είναι προς τα κάτω αντί για προς τα πάνω, ενώ το 90% απάντησε ότι ο βασικός αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης δεν έχει πιάσει «πάτο» ακόμα για αυτόν τον κύκλο.

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-2

Οι επενδυτές είναι δομικά απαισιόδοξοι και για τα κρατικά ομόλογα, καθώς 8 στους 10 εκτιμούν ότι η επόμενη κίνηση για τις αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα είναι προς τα πάνω (προς το 5% για το αμερικανικό 10ετές και προς το 3% για το αντίστοιχο bund) παρά προς τα κάτω (προς το 1% για το αμερικανικό και προς το 0% για το γερμανικό).

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-3

Άλλωστε, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η επόμενη αμερικανική ύφεση θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη του 2023, αν και το ποσοστό εκείνων που περιμένουν τη βύθιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε ύφεση μέσα στο 2022 έχει μειωθεί στο 10%.

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-4

Αναφερόμενοι στην ευρωπαϊκή οικονομία, σχεδόν 7 στους 10 επενδυτές (68%) εκτίμησαν ότι θα επιβληθεί κάποιου είδους δελτίο στην ενέργεια για να βγει ο χειμώνας, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι έτσι και αλλιώς θα αλλάξουν τις συνήθειές τους, για να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν. 

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-5

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κινδύνους για τις αγορές, πάντως, οι επενδυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις αγορές ο κορωνοϊός (εκτός της Κίνας) ή οι ιταλικές εκλογές.

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank-6

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News