Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 15:37
BUSINESS & FINANCE

Οι «βάρβαροι» που έγιναν βασιλιάδες της Wall Street: Τέλος εποχής στην KKR

Λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι έβαλαν τη σφραγίδα τους στη Wall Street όπως ο Χένρι Κράβις και ο Τζορτζ Ρόμπερτς

Οι «βάρβαροι» που έγιναν βασιλιάδες της Wall Street: Τέλος εποχής στην KKR

Ξεκίνησαν «βάρβαροι», φεύγουν «αριστοκράτες». Ο λόγος για τους δύο ιδρυτές της KKR, Χένρι Κράβις και Τζορτζ Ρόμπερτς, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρονται από τη διοίκηση αυτού του γίγαντα του private equity, με τα 430 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Η αποχώρησή τους από τα ηνία της επενδυτικής εταιρείας την οποία είχαν ιδρύσει πριν από 43 χρόνια με αρχικό κεφάλαιο 120.000 δολαρίων, ήταν μεν προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα τέλος εποχής. Άλλωστε, λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι έβαλαν τη σφραγίδα τους στη Wall Street όπως ο Χένρι Κράβις και ο Τζορτζ Ρόμπερτς.

Οι «βάρβαροι» που έγιναν βασιλιάδες της Wall Street: Τέλος εποχής στην KKR-1
Ο Χένρι Κράβις. 

Οι ιδρυτές της KKR έμειναν στην ιστορία ως οι πρωτοπόροι των επενδύσεων που ουσιαστικά δημιούργησαν τη βιομηχανία του private equity και των leveraged buyouts (δηλαδή των εξαγορών μέσω δανεικών κεφαλαίων). Αυτοί που πριν από 30 χρόνια γίνονταν γνωστοί ως οι «Βάρβαροι προ των Πυλών», εξαιτίας του ομώνυμου βιβλίου που περιέγραφε τη σκληρή μάχη που έδωσαν για να εξαγοράσουν την RJR Nabisco, συγκαταλέγονται σήμερα στην αριστοκρατία της Wall Street.

Η KKR αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου με σημαντική παρουσία στο private equity, τα δάνεια και τα ακίνητα. Διαθέτει 429 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, ενώ στο χαρτοφυλάκιο των private equity fund της περιλαμβάνονται 109 επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 244 δισ. δολαρίων. Στα επενδυτικά ραντάρ της KKR έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, οι δύο πρόεδροί της, Σκοτ Νάταλ και Τζόζεφ Μπέι θα προαχθούν στη θέση των CEOs, όπου και θα διαδεχθούν τους Κράβις και Ρόμπερτς.

Οι «βάρβαροι» που έγιναν βασιλιάδες της Wall Street: Τέλος εποχής στην KKR-2
Ο Τζορτζ Ρόμπερτς. 

Η μετάβαση της KKR στην επόμενη γενιά είχε ξεκινήσει το 2017, όταν οι Μπέι και Νάταλ έλαβαν τους τίτλου του προέδρου. Πάντως, ο 77χρονος Κράβις και ο 78χρονος Ρόμπερτς θα συνεχίσουν να  έχουν λόγο στην εταιρεία, ως εκτελεστικοί συμπρόεδροι.

Τα δύο ξαδέρφια σπούδασαν μαζί στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και υπήρξαν πρωτοπόροι στα leveraged buyouts (LBOs) όταν ακόμα δούλευαν για λογαριασμό της Bear Stearns, κατά τη διάρκεια των ‘70s. Την εποχή εκείνη, πίστευαν ότι η άκρως επιθετική και ανταγωνιστική κουλτούρα της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας δεν ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία τους. Κάπως έτσι, οι 32χρονοι τότε Κράβις και Ρόμπερτς, μαζί με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερο συνάδελφό τους Τζέρι Κόλμπεργκ, αποφάσισαν να φύγουν από τη Bear Stearns και να ρίξουν όλες τις οικονομίες τους στην ίδρυση της δικής τους εταιρείας.

Ο Κόλμπεργκ αποχώρησε το 1987 και ένα χρόνο αργότερα, η KKR έγραψε ιστορία με την εξαγορά της RJR Nabisco, η οποία έσπασε το ρεκόρ του μεγαλύτερου leveraged buyout όλων των εποχών. Το deal ενέπνευσε το βιβλίο (που αργότερα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη) «Barbarians at the Gate», με αποτέλεσμα στα ξαδέρφια Κράβις και Ρόμπερτς να κολλήσει για πολλά χρόνια η ταμπέλα του «βάρβαρου» της Wall Street. Η ειρωνεία είναι ότι το διασημότερο από τα deals της KKR υπήρξε ένα φιάσκο, αφού η RJR Nabisco κατέρρευσε υπό το βάρος των χρεών της, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν τελικά σχεδόν 1 δισ. δολάρια.

Σήμερα, οι δύο συνιδρυτές της KKR δεν είναι πια οι βάρβαροι, αλλά οι βασιλιάδες της Wall Street, αφού διαθέτουν τεράστια επιρροή. Ο Κράβις έχει προσωπική περιουσία 8,6 δισ. δολαρίων και o Ρόμπερτς 9,1 δισ. δολαρίων, ενώ και οι δύο αναπτύσσουν σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Έπειτα από την αποχώρησή τους από τις θέσεις των CEOs, ο 74χρονος Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone γίνεται ο μοναδικός από τους αρχικούς ιδρυτές των μεγάλων εταιρειών private equity της Wall Street που ακόμα κρατά τα ηνία της εταιρείας του. Τα τελευταία χρόνια, ο Ντέιβιντ Ρουμπενστέιν αποσύρθηκε από την Carlyle και ο Λίον Μπλακ από την Apollo Global Management.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News