ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος που δεν είχαμε ακούσει ποτέ (αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε)

Η κινηματογραφική ζωή του κυβερνήτη της πρώτης διαστημικής πτήσης μόνο με πολίτες

Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος που δεν είχαμε ακούσει ποτέ (αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε)

Η πτήση που έκλεισε ο 38χρονος Τζάρεντ Άιζακμαν με «πλήρωμα» τρεις «ερασιτέχνες αστροναύτες» θα είναι η πρώτη προσπάθεια της SpaceX να μεταφέρει απλούς πολίτες σε τροχιά στο διάστημα. Και για όσους σπεύσουν να πουν ότι ο Ίλον Μασκ και η εταιρεία του έρχονται τρίτοι και καταϊδρωμένοι μετά τους Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Όχι μόνο γιατί εκείνες οι πτήσεις απλώς μετέφεραν τους επιβάτες τους για 10 λεπτά πάνω από την ατμόσφαιρα και δεν παρείχαν το ταξίδι που προσφέρει η Inspiration 4 (δείτε εδώ περισσότερα για την αποστολή). Αλλά και γιατί η σύνθεση των επιβατών είναι πολύ διαφορετική. 

Στην πτήση δεν συμμετέχει ο ίδιος ο εκκεντρικός ιδρυτής των SpaceX και Tesla, Ίλον Μασκ, παρόλο που είναι βέβαιο ότι ανυπομονεί και ο ίδιος να βρεθεί στο διάστημα. Ούτε έμπειρος κυβερνήτης. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει, ύστερα από 6μηνη εκπαίδευση, ο 38χρονος Άιζακμαν και όπως αναφώνησε και ο Atlantic «Επιτέλους! Μία ιδιωτική πτήση στο διάστημα με έναν δισεκατομμυριούχο που δεν είχες ακούσει ποτέ».

Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος που δεν είχαμε ακούσει ποτέ (αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε)-1

Ο Άιζακμαν είναι και αυτός που πληρώνει το όλο ταξίδι. Δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του, αρκούμενος να πει απλώς ότι στοίχισε λιγότερο από 200 εκατ. δολάρια. Έχει επίσης δεσμευθεί δημοσίως να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια για τη στήριξη νοσοκομείου παίδων και της έρευνας θεραπειών για καρκίνο, με τα 100 εκατ. δολάρια να προέρχονται από τη δική του τσέπη. 

Και κάπως έτσι ένας επιχειρηματίας που έως τώρα ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό – καίτοι δισεκατομμυριούχος – βλέπει τη φωτογραφία του σε όλα τα μεγάλα μέσα. Κι όμως η ιστορία του είναι από αυτές που θα μπορούσαν ήδη όχι απλώς να γίνουν viral στα social media, αλλά και να έχουν «γεννήσει» βιβλία και ταινίες με τίτλους όπως «Το παιδί – θαύμα».

Ο μικρός Τζάρεντ ήταν από τα παιδιά που έβρισκαν το σχολείο βαρετό. Δεν υπήρχε κάτι να τον κινητοποιεί, αμελούσε συχνά τις εργασίες του και αφιέρωνε τον χρόνο του στους υπολογιστές. Εκείνοι άνοιγαν μπροστά του έναν κόσμο μαγικό.

Σε ηλικία 14 ετών επιδιόρθωνε ήδη PCs και πρόσφερε τεχνικές υπηρεσίες, αρχικά σε φίλους και πολύ σύντομα και σε κόσμο που απλώς είχε ακούσει για τον μικρό με τις εξαιρετικές ικανότητες. Μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο είχε αποκτήσει «πελατολόγιο», αλλά έλαβε και πρόταση για πλήρη απασχόληση σε έναν από τους πελάτες τους. Έτσι στα 16 παράτησε το Λύκειο και άρχισε να εργάζεται. Σε μεγαλύτερη ηλικία έδωσε και πέρασε τις εξετάσεις GED που ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου για να σταματήσει και η γκρίνια των γονιών, αλλά και για να έχει την ευκαιρία για πανεπιστημιακές σπουδές. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε ότι δεν τον ικανοποιούσε να είναι απλά εργαζόμενος, αλλά ήθελε να κάνει τα δικά του βήματα στο επιχειρείν. 

Το 2005, σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών United Bank Card, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Harbortouch. Από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου οδήγησε την εταιρεία σε συνεχή ανάπτυξη και κέρδη. Στην πρώτη δεκαετία της ζωής της η εταιρεία είχε επεξεργαστεί πληρωμές 11 δισ. δολαρίων ετησίως από 60.000 χρήστες, παράγοντας τζίρο 300 εκατ. δολαρίων. Έως το 2020 είχε μετονομαστεί σε Shif4Payments και επεξεργαζόταν πληρωμές ύψδους 200 δισ. δολαρίων ετησίως. 

Η μεγάλη αγάπη του όμως βρισκόταν αλλού: στους αιθέρες. Το 2004 άρχισε μαθήματα πιλότου και μόλις μία πενταετία αργότερα, το 2009 έσπασε ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ.  Έκανε τον γύρο του κόσμου με ελαφρύ τζετ σε 61 ώρες, 51 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κράτησε από το 1991 ένας Βρετανός κατά 21 ώρες. Ήταν μία αποστολή που ανέλαβε για φιλανθρωπικό σκοπό, συγκεντρώνοντας χρήματα για τον οργανισμό Make A Wish.

Το 2012 έγινε συνιδρυτής στην Draken International, μία εταιρεία που εκπαιδεύει πιλότους για την Πολεμική Αεροπορία και διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ιδιωτικών μαχητικών αεροσκαφών. Kαι σήμερα είναι ο κυβερνήτης της πρώτης ιδιωτικής, πραγματικής πτήσης στο διάστημα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News