Life & Arts Τετάρτη 15/09/2021, 11:06
LIFE & ARTS

Inspiration 4: O Μασκ στέλνει στο διάστημα έναν δισεκατομμυριούχο και 3 «ερασιτέχνες»

Και είναι για καλό σκοπό

Inspiration 4: O Μασκ στέλνει στο διάστημα έναν δισεκατομμυριούχο και 3 «ερασιτέχνες»

Ακόμη ένα βήμα στα διαπλανητικά σχέδια του Ίλον Μασκ και ένα ταξίδι – σταθμός για τον διαστημικό τουρισμό. Τέσσερις «ερασιτέχνες αστροναύτες» θα μπουν σε τροχιά με την κάψουλα Dragon της Space X, που θα εκτοξευθεί πάνω σε έναν πύραυλο Falcon -9. Η αποστολή φέρει το καθόλα ταιριαστό όνομα Inspiration4 (Έμπνευση4). 

Μία υγειονομικός, μία καθηγήτρια γεωφυσικής και ένας αναλυτής δεδομένων θα συνοδεύσουν τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Άιζαακμαν στο διαστημικό αυτό ταξίδι, για το οποίο πληρώνει εκείνος. Στόχος όπως λένε είναι να εμπνεύσουν και άλλους με την περιπέτειά τους αυτή, αλλά και να συγκεντρώσουν χρήματα για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο. 

Inspiration 4: O Μασκ στέλνει στο διάστημα έναν δισεκατομμυριούχο και 3 «ερασιτέχνες»-1

Το διαστημικό αεροσκάφος θα φτάσει σε ύψος 575 χιλιομέτρων, δηλαδή 150 χλμ υψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). H ομάδα των 4 ερασιτεχνών θα περάσει τον χρόνο της κάνοντας πειράματα και κοιτάζοντας τη Γη μέσα από ένα μεγάλο παράθυρο, που προσφέρει πανοραμική θέα. 

 

Mr Isaacman didn't want the mission simply to be
IMAGE Τζάρεντ Άιζακμαν SOURCE,INSPIRATION4
Η νεα αυτή αποστολή ακολουθεί τη διαστημική πτήση της Virgin Galactic με τον Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στις 11 Ιουλίου και εκείνη του Τζεφ Μπέζος (Blue Origin) εννέα ημέρες αργότερα. Αλλά φαίνεται αρκετά πιο εντυπωσιακή. 

 

Ο 38χρονος Τζάρεντ Άιζακμαν, που θα είναι «επικεφαλής» της ομάδας των 4, είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shift4 Payments, μία εταιρεία που δημιούργησε όταν ήταν ακόμη έφηβος για την επεξεργασία πληρωμών με πιστωτικές κάρτες. Είναι επίσης πιλότος και λάτρης της περιπέτειας. 

«Είναι η πρώτη φορά που δεν στέλνει μία παγκόσμια υπερδύναμη ανθρώπους σε τροχιά στο διάστημα» δήλωσε ο Άιζακμαν προσθέτοντας: «Και νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα για τα όσα έρχονται. Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, σε 50 με 100 χρόνια από τώρα, θα υπάρχει μία βάση στη Σελήνη και πιθανότατα κάποιου είδους αποικεία στον Άρη. Αυτό λοιπόν πρέπει να αρχίσει από κάπου». 

Το γεγονός ότι η Inspiration4 θα είναι σε πλήρη τροχιά είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα διαστημικά ταξίδια των Μπράνσον και Μπέζος που έμειναν μόνο για λίγα λεπτά πάνω από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο και η επιλογή του πληρώματος έχει τη σημασία της.

Η Χέιλι Άρσενο είχε νοσηλευτεί με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Σήμερα εργάζεται ως βοηθός γιατρού στο νοσοκομείο St Jude Children Research Hospital, για το οποίο ο Άιζακμαν δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια. 

Η Δρ. Σίαν Πρόκτορ, 51 ετών, είναι γεωφυσικός. Είχε φτάσει κοντά στο να γίνει αστροναύτης της NASA το 2009, αλλά έμεινε εκτός στον τελικό γύρο επιλογής. Ο Κρις Σεμπρόσκι, 42 ετών, είναι βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και εργάζεται ως αναλυτής δεδομένων στην αεροναυπηγική Lockheed Martin. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News