Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 19:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη ομιλία της Λιζ Τρας: Οι τρεις προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού

Η πρώτη ομιλία της Λιζ Τρας: Οι τρεις προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού

Τρεις είναι οι πρoτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, όπως δήλωσε στην πρώτη της ομιλία μετά την συνάντησή της με την Βασίλισσα Ελισάβετ και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της. Η ίδια τόνισε πως προκειμένου να δώσει ώθηση στη βρετανική ανάπτυξη, θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, θα προσφέρει στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος και θα διασφαλίσει την τροφοδοσία ενέργειας στη χώρα, αλλά και θα βελτιώσει την παροχή της δημόσιας υγείας.

«Είμαι αισιόδοξη ότι μαζί μπορούμε να περάσουμε την μπόρα. Μπορούμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας και να γίνουμε η σύγχρονη, λαμπρή Βρετανία που ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε», δήλωσε η ίδια στο πλαίσιο της ομιλίας της έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρώτη ομιλία της Λιζ Τρας: Οι τρεις προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού-1

Τα τρία μέτρα

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, η Τρας τόνισε «θα μειώσω τη φορολογία, προκειμένου να επιβραβεύσω την σκληρή δουλειά και να ενισχύω την ανάπτυξη που οδηγείται από τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Θα δώσω κίνητρα για αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της αποστολής μου να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο να λειτουργεί, να χτίζει και να αναπτύσσεται».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, «η οποία προκαλείται από τον πόλεμο του Πούτιν». Μάλιστα, δήλωσε ότι «θα λάβει μέτρα αυτή την εβδομάδα για την αντιστάθμιση των λογαριασμών ρεύματος και τη διασφάλιση του μελλοντικού μας ενεργειακού εφοδιασμού».

Τέλος, σχετικά με τον κλάδο της υγείας δήλωσε ότι θα διασφαλίσει για τους πολίτες το κλείσιμο ραντεβού με γιατρούς και τις κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες, θέτοντας ισχυρά θεμέλια στο εθνικό σύστημα υγείας.

«Φέρνοντας αλλαγές στην οικονομία, την ενέργεια και το εθνικό σύστημα υγείας, βάζουμε το έθνος μας στο δρόμο για μακροπρόθεσμη επιτυχία», δήλωσε η νέα πρωθυπουργός.

Προκλήσεις

Μιλώντας για τα εμπόδια με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη στο μέλλον, η ίδια επεσήμανε ότι η Βρετανία έχει αφενός να αντεπεξέλθει στους τριγμούς που έχει προκαλέσει πολυεπίπεδα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τα προβλήματα που εμμένουν μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Σε αυτούς τους δύο παράγοντες απέδωσε και την αδυναμία της χώρας να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της υπογράμμισε επίσης πως στόχος είναι να μετατραπεί η Βρετανία μία χώρα με πολλές υψηλόμισθες θέσεις εργασίας, με ασφάλεια, αλλά και με ευκαιρίες. «Θα λάβω μέτρα σήμερα και κάθε μέρα, ώστε να επιτευχθεί αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά η Τρας.

Στο τέλος της ομιλίας της, η νέα πρωθυπουργός μίλησε για τη συνεργασία που θα έχει με τους συμμάχους της χώρας. Αναγνώρισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στη χώρα, χωρίς να υπάρχει ασφάλεια στο εξωτερικό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λιζ Τρας: Μείωση φόρων στη λίστα προτεραιοτήτων της νέας πρωθυπουργού

Γυρίζει σελίδα σήμερα η Βρετανία: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τρας

Παραιτήθηκε ο Τζόνσον: Οι 5 λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News