Κόσμος Τρίτη 6/09/2022, 07:17
GZERO

Γυρίζει σελίδα σήμερα η Βρετανία: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τρας

Γυρίζει σελίδα σήμερα η Βρετανία: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τρας

Από σήμερα η Βρετανία θα έχει νέα πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία αφότου κέρδισε χθες έναντι του αντιπάλου της λαμβάνοντας τo 57,4% των ψήφων των Συντηρητικών, καλείται να αντικαταστήσει το απερχόμενο «party boy» της Ντάουνινγκ Στριτ – όπως αποκαλείται από το Gzero ο Μπόρις Τζόνσον. Η Τρας θα αναλάβει τα καθήκοντά της εν μέσω μίας εξαιρετικά ασταθούς περιόδου για τα δεδομένα της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας.

Στην εγχώρια σκηνή, η Βρετανία διατρέχει την χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες, ιδίως λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές ενέργειας και στα ενοίκια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την τράπεζα της Αγγλίας, έρχεται η πιο παρατεταμένη ύφεση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 18,6% στις αρχές του 2023. Μάλιστα, το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις μετά το Brexit πυροδότησαν υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Η Τρας από την πλευρά της παρουσιάζεται ως pro-business και έχει ήδη απορρίψει το σενάριο επιβολής νέων φόρων προς ενίσχυση των κρατικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του φόρου σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν συγκεντρώσει υψηλότατα κέρδη τους τελευταίους μήνες.

Γυρίζει σελίδα σήμερα η Βρετανία: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τρας-1

Εν μέσω του «ενεργειακού στραγγαλισμού» της Ρωσίας, η Βρετανία βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, παρότι εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, εισάγοντας το 75% από τη Νορβηγία. Κατ’ αρχάς, το 2018 η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε μία τεράστια ενεργειακή εγκατάσταση, ώστε να μειώσει τα κόστη, αφήνοντας τη χώρα με περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο για μόλις τέσσερις με πέντε ημέρες του χειμώνα, ενώ για παράδειγμα η Γερμανία έχει 16 φορές μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης.

Επίσης, το 40% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας καλύπτεται από φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι πιο εκτεθειμένοι στις ενεργειακές ελλείψεις.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διεθνή σκηνή, η Τρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού υπάρχουν τριβές μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. παρότι έχουν παρέλθει δυόμισι χρόνια από το Brexit. Ειδικότερα, κατά την προεκλογική της εκστρατεία η Τρας προσπαθώντας να αποσπάσει ψήφους από τους λαϊκιστές των Συντηρητικών, εναντιώθηκε έντονα στη συμφωνία που συνήφθη με τις Βρυξέλλες μετά το Brexit.

Το σοβαρότερο θέμα που παραμένει είναι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας – που είναι μέρος της Μεγάλης Βρετανίας – και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας – που είναι μέλος της Ε.Ε. Έκτοτε οι Τόρις έχουν επιδιώξει να κάνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Εάν η Βρετανία συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και δεν σεβαστεί το πρωτόκολλο, «οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν… ότι δεν θα σεβαστούν την μελλοντική εμπορική συμφωνία. Αυτά τα δύο συνδέονται», δήλωσε στο Gzero ο Mutjaba Rahman της Eurasia Group. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε. Το νομοσχέδιο που τροποποιεί το πρωτόκολλο έχει ήδη περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόκειται να επικυρωθεί και από πιο ψηλά, όπου η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Τι μέλλει γενέσθαι; Είναι λοιπόν πιθανό ότι η Τρας, η οποία κέρδισε οριακά την ηγεσία των Συντηρητικών, να τάσσεται με αντιευρωπαϊστές μόνο και μόνο για να αυξήσει την αποδοχή της μεταξύ των βουλευτών; Σύμφωνα με τον Rahman, αυτό δεν έχει και πολλή σημασία σε αυτή τη φάση.

«Η Τρας είναι περιορισμένη από το γεγονός ότι συμφώνησε στο δικαίωμα να αποκτήσει τα κλειδιά του Νο 10 (Ντάουνινγκ Στριτ), και το υπουργικό συμβούλιο που συνθέτει θα απαρτίζεται από πολλούς δεξιούς ευρωσκεπτικιστές. Ο χώρος που έχει για να κάνει μία πολιτική συμφωνία με την Ε.Ε. είναι πολύ περιορισμένος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στη Λιζ Τρας ο πρωθυπουργικός θώκος

Λιζ Τρας: Στα χνάρια της Θάτσερ

Παραιτήθηκε ο Τζόνσον: Οι 5 λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News