Business & Finance Τετάρτη 17/08/2022, 09:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Διψήφιος πληθωρισμός, μετά από 40 χρόνια

Βρετανία: Διψήφιος πληθωρισμός, μετά από 40 χρόνια

Το 10,1% άγγιξε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 9,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ένδειξη 9,8% για τον Ιούλιο.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του πληθωρισμού, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται πέρα ​​από την ενέργεια.

«Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα των προϊόντων αρτοποιίας, των γαλακτοκομικών, του κρέατος και των λαχανικών, κάτι που αντικατοπτρίστηκε επίσης σε υψηλότερες τιμές στα γεύματα που παραγγέλνονται σε πακέτο», δήλωσε ο Grant Fitzner, επικεφαλής οικονομολόγος στο ONS, σύμφωνα με το Bloomberg. «Οι αυξήσεις των τιμών σε άλλα βασικά είδη, όπως οι τροφές για κατοικίδια, τα ρολά τουαλέτας, οι οδοντόβουρτσες και τα αποσμητικά ώθησαν επίσης τον πληθωρισμό τον Ιούλιο».

Τα στοιχεία επιτείνουν την κρίση του κόστους ζωής, με τους μισθούς να μένουν ακόμα πιο πίσω σε σχέση με τις αυξανόμενες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες κάθε είδους. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους πασχίζουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News