Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 19:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DB για Βρετανία: Προειδοποιεί για κρίση της στερλίνας – Ανησυχίες για το σχέδιο της Τρας

DB για Βρετανία: Προειδοποιεί για κρίση της στερλίνας – Ανησυχίες για το σχέδιο της Τρας

Το οικονομικό σχέδιο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας που πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι θεμελιώδες για την πορεία της οικονομίας και ιδίως για την αποφυγή μίας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό προειδοποίησε η Deutsche Bank λίγες ώρες αφότου η Λιζ Τρας αναδείχθηκε και επίσημα νικήτρια των εκλογών έναντι του αντιπάλου της επίσης από το κόμμα των Συντηρητικών, Ρίσι Σουνάκ.

Δεν είναι απίθανο να δούμε μία «κρίση της στερλίνας», παρότι το βρετανικό νόμισμα κινείται κοντά στο 1,15 δολάρια σήμερα το απόγευμα, όπως τόνισε ο Shreyas Gopal της Deutsche Bank

«Με το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε ιστορικά επίπεδα, η στερλίνα απαιτεί μεγάλες εισροές κεφαλαίου που θα στηρίζονται σε μία βελτιωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη και στην πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Deutsche Bank. 

«Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην G10 και επιδεινώθηκαν οι αναπτυξιακές της προβλέψεις. Μία μεγάλη, αδικαιολόγητη και χωρίς εστίαση δημοσιονομική επέκταση, που θα συνοδεύεται από πιθανές αλλαγές στην αρμοδιότητα της τράπεζας της Αγγλίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των πληθωριστικών προβλέψεων – και στη χειρότερη περίπτωση – στην ανάδυση της δημοσιονομικής κυριαρχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρας τις προηγούμενες ημέρες επέρριψε τις ευθύνες για το ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό στην τράπεζα της Αγγλίας και άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναξετάσει την αρμοδιότητα της Τράπεζας. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως αντιτάσσεται στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, βασικό κομμάτι της συμφωνίας μετά το Brexit με την Ε.Ε. και μία κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Μάλιστα, ο Gopal δήλωσε ότι εάν υπάρχει αβεβαιότητα και στο εμπόριο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το μακροοικονομικό τοπίο και θα επιδεινωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. «Μία κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να ακούγεται ακραίο σενάριο, αλλά δεν είναι πρωτοφανές: ένας συνδυασμός μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών, ένα έντονο ενεργειακό σοκ και μία διολίσθηση της στερλίνας εν τέλει υποχρέωσαν τη Βρετανία να καταφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο στα μέσα της δεκαετίας του 1970», δήλωσε ο Gopal. «Σήμερα, η Βρετανία διαθέτει κάποιες από τις βασικές γραμμές άμυνας για μία αιφνίδια διακοπή, αλλά ανησυχούμε ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανεξαρτήτως».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Λιζ Τρας: Μείωση φόρων στη λίστα προτεραιοτήτων της νέας πρωθυπουργού

Βρετανία: Διψήφιος πληθωρισμός, μετά από 40 χρόνια

Βρετανία: Τριπλάσιο το κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News