Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιζ Τρας: Μείωση φόρων στη λίστα προτεραιοτήτων της νέας πρωθυπουργού

Λιζ Τρας: Μείωση φόρων στη λίστα προτεραιοτήτων της νέας πρωθυπουργού

«Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο περικοπής φόρων και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Θα αντεπεξέλθω στην ενεργειακή κρίση, αντιμετωπίζοντας τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών, αλλά και τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που βλέπουμε στον ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε η Τρας αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Τρας πριν από λίγη ώρα αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας παίρνοντας την πλειονότητα (57,4%) των ψήφων στις εκλογές των Συντηρητικών και αναλαμβάνει τα καθήκοντά της εν μέσω μίας περιόδου κρίσης στο κόστος ζωής, τριγμών στον κλάδο της βιομηχανίας, ύφεσης και βέβαια εν μέσω ενός πολέμου στην Ευρώπη, όπου η Βρετανία παίζει σημαντικό ρόλο ως υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Η Τρας έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κόστος ζωής, λέγοντας ότι εντός μίας εβδομάδας θα παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον. Κατά την προεκλογική της καμπάνια άφησε να εννοηθεί ότι θα πάει αντίθετα στο ρεύμα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, αλλά αντιθέτως δήλωσε ότι θα μειώσει άλλες επιβαρύνσεις, παρότι πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτές οι δεσμεύσεις σε συνδυασμό με την πρότασή της για επανεξέταση της αρμοδιότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, θωρακίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της, οδήγησε σε ένα sell off σε λίρες και κρατικά ομόλογα. Ο Kwasi Kwarteng, ο οποίος αναμένεται να είναι υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές σήμερα, λέγοντας στους Financial Times ότι θα υπάρξει «κάποια δημοσιονομική χαλάρωση», αλλά η κυβέρνηση θα δράσει με συνετό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανάλυση του think tank Institute for Government, η Τρας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σε πιο δεινή θέση σε σχέση με τους προκατόχους της, αφού δεν ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των βουλευτών του κόμματός της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στη Λιζ Τρας ο πρωθυπουργικός θώκος

Λιζ Τρας: Στα χνάρια της Θάτσερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News