Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 23:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Απότομα ανοδικά ο Nasdaq με ώθηση από Nvidia και Amazon

Τα στοιχεία δείχνουν ήπια συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο

Wall Street: Απότομα ανοδικά ο Nasdaq με ώθηση από Nvidia και Amazon

Ο Nasdaq έκλεισε απότομα υψηλότερα την Πέμπτη, ενισχυμένος από τα κέρδη της Nvidia και άλλων μετοχών που σχετίζονται με την τεχνολογία, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της Federal Reserve για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell πρόκειται να δώσει μια ομιλία την Παρασκευή στην οποία οι επενδυτές αναμένουν ότι θα υπάρχουν ενδείξεις για το πόσο επιθετικά μπορεί να κινηθεί η Fed για να αυξήσει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο μεταξύ των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου και των σημαντικών πρόσθετων δεδομένων από την Federal Reserve. Οι αγορές παρουσιάζουν ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο μεταβλητότητας», δήλωσε ο Bill Northey, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στη διαχείριση περιουσίας τραπεζών των ΗΠΑ στη Μινεάπολη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μετά από το πρόσφατα υψηλό επίπεδο δύο μηνών. Η μείωση των επιτοκίων τείνει να ωφελήσει τις μετοχές της τεχνολογίας που διαπραγματεύονται σε υψηλές αποτιμήσεις.

Η Nvidia σημείωσε άνοδο μετά την τριμηνιαία πρόβλεψη της εταιρείας κατασκευής τσιπ γραφικών, την οποία πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της κάμψης στην αγορά. Αυτό οδήγησε σε ένα ράλι στον δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας.

Η Apple, η Amazon και η ιδιοκτήτρια της Google Alphabet επίσης ανέβηκαν, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην άνοδο του Nasdaq.

Στοιχεία νωρίτερα την ημέρα έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, διαλύοντας τους φόβους ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ύφεση.

Οι επενδυτές βλέπουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα για τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Οι αξιωματούχοι της Fed την Πέμπτη δεν δεσμεύθηκαν σχετικά με το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων που σχεδιάζουν να εγκρίνουν στη συνεδρίασή τους στις 20-21 Σεπτεμβρίου, αλλά συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα παραμείνουν υψηλά μέχρι να συμπιεστούν τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla υποχώρησε μετά τη διάσπαση μετοχών 3 προς 1. 

Ο S&P 500 κέρδισε 58,35 μονάδες ή 1,41%, κλείνοντας στις 4.199,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 207,74 μονάδες ή 1,67% στις 12.639,27 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 322,55 μονάδων ή 0,98%, στις 33.291,78 μονάδες.

Μετά το ράλι της Πέμπτης, ο S&P 500 παραμένει κάτω περίπου 12% το 2022, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί περίπου 20%.

Η Citigroup σημείωσε κέρδη αφού είπε ότι σχεδιάζει να κλείσει τις καταναλωτικές και εμπορικές τραπεζικές της επιχειρήσεις στη Ρωσία από αυτό το τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News