Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 23:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις σε μετοχές τεχνολογίας – Πτώση 643,13 μονάδων για τον Dow

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις σε μετοχές τεχνολογίας – Πτώση 643,13 μονάδων για τον Dow

Η Wall Street έκλεισε απότομα χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, που αναμένεται να ενισχύσει την ισχυρή δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό.

Amazon, Nvidia , Microsoft και Tesla υποχώρησαν καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετές ομολόγου σημείωσε άνοδο άνω του 3% για πρώτη φορά από τις 21 Ιουλίου.

Μετά από ένα καλοκαιρινό ράλι στη Wall Street που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 παραμένει κάτω περίπου 13% μέχρι στιγμής το 2022 και ο Nasdaq υποχωρεί περισσότερο από 20%.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell την Παρασκευή στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το πόσο επιθετική είναι πιθανό να είναι η Fed με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

«Ο Πάουελ θα προσπαθήσει να φανεί επιθετικός για να μειώσει τις πληθωριστικές τάσεις. Επομένως, αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει αρνητικά την αγορά», προειδοποίησε ο Jay Hatfield, επικεφαλής επενδύσεων στην Infrastructure Capital Management στη Νέα Υόρκη.

Η Fed πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι διχασμένοι μεταξύ μιας αύξησης 50 μ.β. και μιας αύξησης 75 μ.β. από την κεντρική τράπεζα.

Ο S&P 500 έχασε 90,49 μονάδες ή 2,14%, κλείνοντας στις 4.137,99 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 323,64 μονάδες ή 2,55% στις 12.381,57 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 643,13 μονάδες ή 1,91%, στις 33.063,61 μονάδες.

Οι φόβοι επιβράδυνσης πλήττουν τις αγορές παγκοσμίως. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε ορισμένα βασικά επιτόκια δανεισμού τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, επίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom την περασμένη εβδομάδα ότι θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τρεις ημέρες στα τέλη Αυγούστου.

Η Signify Health σημείωσε άνοδο μετά από μια αναφορά την Κυριακή ότι η UnitedHealth Group, η Amazon, η CVS Health Corp και η Option Care Health υποβάλλουν προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News