Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EDF: Ζητά αποζημίωση 8 δισ. από το γαλλικό δημόσιο – Ζημίες από το πλαφόν στις τιμές ρεύματος

EDF: Ζητά αποζημίωση 8 δισ. από το γαλλικό δημόσιο – Ζημίες από το πλαφόν στις τιμές ρεύματος

Αποζημίωση ύψους 8,34 δισ. ευρώ απαιτεί από το γαλλικό δημόσιο η ενεργειακή EDF, αφότου η γαλλική κυβέρνηση υποχρέωσε την εταιρεία να μειώσει τις τιμές ρεύματος προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό.

«Έπειτα από μία ενδελεχή νομική ανάλυση και δεδομένων των ζημιών που προέκυψαν», η εταιρεία προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση για πλαφόν στις τιμές, δήλωσε χθες το βράδυ η EDF. Η συγκεκριμένη υπόθεση καταδεικνύει την ένταση που δέχεται η EDF λειτουργώντας αφενός ως εισηγμένη εταιρεία, αφετέρου ως όχημα εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών.

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EDF και αυτή την περίοδο προχωρά η διαδικασία για την πλήρη κρατικοποίησή της. Ειδικότερα, το γαλλικό δημόσιο προσπαθεί να αποσπάσει το υπολειπόμενο 16%, με στόχο μεταξύ άλλων να παρακολουθεί στενά τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο επενδύει σε υποδομές για την απεξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η διαμάχη και η απαίτηση για αποζημίωση «δεν αλλάζει με κανένα τρόπο» το σχέδιο της κυβέρνησης για κρατικοποίηση της εταιρείας, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Εθνικοποιεί την EDF για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Παρίσι: Αντιμέτωπο με ακόμη πιο ψυχρό και σκοτεινό χειμώνα από το Βερολίνο

EDF: 9,7 δισ. ευρώ δίνει η Γαλλία για την κρατικοποίησή της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News