Green Economy Τρίτη 19/07/2022, 11:17
GREEN ECONOMY

EDF: 9,7 δισ. ευρώ δίνει η Γαλλία για την κρατικοποίησή της

EDF: 9,7 δισ. ευρώ δίνει η Γαλλία για την κρατικοποίησή της

Το ποσό των 12 ευρώ ανά μετοχή προσφέρει η γαλλική κυβέρνηση για την κρατικοποίηση της EDF, στο πλαίσιο  μιας προσφοράς 9,7 δισ. ευρώ που της δίνει τον έλεγχο της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η προσφορά γίνεται σε premium 53% έναντι της τιμής κλεισίματος της 5ης Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα προτού γίνει γνωστή η πρόθεση της Γαλλίας για την πλήρη κρατικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η μετοχή του ομίλου, η οποία επέστρεψε στη διαπραγμάτευση σήμερα έπειτα από αναστολή μίας εβδομάδας, εν αναμονή των λεπτομερειών του σχεδίου, σημείωσε άλμα 15%, στα 11,70 ευρώ.

Το γαλλικό κράτος κατέχει ήδη το 84% της EDF, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με διακοπές στο δίκτυό της, όπως επίσης και καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Η Γαλλία λέει ότι η κρατικοποίηση της EDF θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλειά της.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίναξη του κόστους πιέζει τις ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, με τη Γερμανία να αναγκάζεται πρόσφατα να διασώσει την Uniper.

Ωστόσο, η EDF εισήλθε στο χρηματιστήριο του Παρισιού το 2005 στα 33 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι όσοι αγόρασαν τότε, θα εγγράψουν μεγάλη ζημιά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Εθνικοποιεί την EDF για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News