Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 22:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Παρίσι: Αντιμέτωπο με ακόμη πιο ψυχρό και σκοτεινό χειμώνα από το Βερολίνο

Παρίσι: Αντιμέτωπο με ακόμη πιο ψυχρό και σκοτεινό χειμώνα από το Βερολίνο

Στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, όλη η προσοχή εστιάζεται στη Γερμανία και στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όμως, η Γαλλία και ο στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων της που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική. Που σημαίνει ότι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που θα υποστεί μπλακ άουτ καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν προς το τέλος του έτους μπορεί να είναι το Παρίσι και όχι το Βερολίνο.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι προοπτικές στη Γαλλία γίνονται όλο και πιο ζοφερές. Η Electricite de France (ΕDF) λειτουργεί μόνο 26 από τους 57 αντιδραστήρες της, με περισσότερο από το ήμισυ του στόλου της να υποβάλλεται σε συντήρηση έκτακτης ανάγκης μετά την ανακάλυψη ραγισμένων σωλήνων. Με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να λειτουργούν με την κατώτερη παραγωγική δυναμικότητα των τελευταίων 30 ετών, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «Βατερλώ» ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πτώση της διαθεσιμότητας πυρηνικών αναγκάζει τη Γαλλία να βασίζεται περισσότερο από ποτέ σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο, σε αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και σε εισαγωγές. Αυτό αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά για ολόκληρη την Ευρώπη, με τις γαλλικές προθεσμιακές τιμές να αυξάνονται σχεδόν κατά 1.000% περισσότερο από τον μέσο όρο της δεκαετίας έως το 2020.

 

Σοκ Ενέργειας

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γαλλία εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό, διαπραγματευόμενα με αύξηση 1.000% από μέσο όρο της περιόδου 2010 – 2020

Πηγή: EEX and Bloomberg

 

Στο μέσον του καλοκαιριού, οπότε η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται γύρω στα 45 γιγαβάτ την ώρα, αυτό δεν είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Αλλά ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, όταν τα γαλλικά νοικοκυριά μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση πάνω από 80 ή 90 γιγαβάτ, το ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνα ακριβό. Παρόλο που η γαλλική οικονομία είναι μικρότερη από τη γερμανική, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της γείτονος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά εκεί βασίζονται περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση και ζεστό νερό.

Ενώ η EDF έχει υποσχεθεί ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους αντιδραστήρες της θα επιστρέψουν εγκαίρως σε λειτουργία για τους ψυχρότερους μήνες, η εταιρεία έχει μια άσχημη συνήθεια να δίδει υποσχέσεις που δεν είναι σε θέση να τηρήσει. Η σφοδρότητα του χειμώνα θα μπορούσε να είναι το σημείο – κλειδί: για κάθε βαθμό Κελσίου που η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από το κανονικό, η γαλλική ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά περίπου 2,5 γιγαβάτ την ώρα – ποσότητα που ισοδυναμεί με την παραγωγή δύο πυρηνικών σταθμών.

Κατά τη διάρκεια ενός κύματος ψύχους τον περασμένο Απρίλιο, το γαλλικό δίκτυο αναγκάστηκε να εκδώσει μια σπάνια πορτοκαλί ειδοποίηση – τη δεύτερη υψηλότερη – ζητώντας από τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να «μετριάσουν την κατανάλωσή τους». Αυτές οι ειδοποιήσεις θα γίνουν βασικό στοιχείο τον ερχόμενο χειμώνα και πολύ πιθανόν να κλιμακωθούν σε «κόκκινες ειδοποιήσεις» που υποδηλώνουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος εκτός εάν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μειώσουν τη ζήτηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία θα χρειαστεί να αυξήσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες αγορές, ασκώντας περαιτέρω πίεση σε μια ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που βρίσκεται ήδη στα όριά της. Εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να βοηθήσει στην ελάφρυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, πρέπει να επικεντρωθεί στο εσωτερικό. Η αποκατάσταση των προβλημάτων της EDF θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά του – πολύ πάνω από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

 

moneyeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Βγαίνει ο χειμώνας, προστατεύονται τα νοικοκυριά»

Πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία: Ένα comeback που «σβήνει» προσπάθειες δεκαετιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News