Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι καταναλωτικές δαπάνες – Στα ύψη ο πληθωρισμός

ΗΠΑ: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι καταναλωτικές δαπάνες – Στα ύψη ο πληθωρισμός

Μικρή αύξηση καταγράφηκε στις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, αφότου περιορίστηκαν τον περασμένο μήνα, αποτυπώνοντας την επίπτωση του πληθωρισμού στις τσέπες των Αμερικανών. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά από τη Fed ως «βαρόμετρο» για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής εκτινάχθηκε στο 6,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ κλήθηκαν να καταβάλουν περισσότερα για προϊόντα και υπηρεσίες, με τον πληθωρισμό σε μηνιαία βάση να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλά δεκαετίας «ροκανίζει» τα έσοδα των αμερικανικών νοικοκυριών και επιβαρύνουν τη ζήτηση. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται πως χθες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό τρίμηνο και κατά συνέπεια οδηγούν την αμερικανική οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Η συρρίκνωση αποδίδεται σε μία ευρεία γκάμα παραγόντων, μεταξύ άλλων την μείωση των αποθεμάτων σε προϊόντα, τις επενδύσεις σε ακίνητα και τις κυβερνητικές δαπάνες σε ομοσπονδιακό, κρατικό και τοπικό επίπεδο.

Αυτή την εβδομάδα, η Fed επίσης έκανε «το μεγάλο βήμα» αυξάνοντας για δεύτερη φορά φέτος τα επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσει λιγότερο επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής στους ερχόμενους μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

Fed: Δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News