Business & Finance Πέμπτη 28/10/2021, 18:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η οικονομία το β΄ τρίμηνο  

Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στο απότομο κατέβασμα των καταναλωτικών δαπανών

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η οικονομία το β΄ τρίμηνο  

Περισσότερο του αναμενομένου επιβραδύνθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς τα προβλήματα στις προμήθειες των προϊόντων και η αύξηση στα κρούσματα περιόρισαν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Αποτέλεσμα το αμερικανικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% σε ετήσια βάση, από 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, χαμηλότερα από το 2,6% των προβλέψεων των αναλυτών. Ποσοστό που είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί στο διάστημα της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά την ύφεση της πανδημίας.

Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στο απότομο κατέβασμα των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,6%, από το άλμα του 12% κατά το β΄ τρίμηνο. Οι ελλείψεις σε προϊόντα, τα προβλήματα στις μεταφορές, οι αυξανόμενες τιμές και η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού επηρέασαν τόσο τις δαπάνες για τα αγαθά όσο και για τις υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν πώς οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί στην προσφορά επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία. Αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε προσωπικό και πρώτες ύλες, οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Ο κλάδος των υπηρεσιών, που αντιμετωπίζει παρόμοιες πιέσεις, τα πήγε σχετικά καλύτερα από τη μεταποίηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το 2022, η υποχώρηση των κρουσμάτων και οι αυξημένες αποταμιεύσεις θα στηρίξουν τις δαπάνες των νοικοκυριών τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. 

Οι περιορισμοί στην προσφορά σε συνδυασμό με άλλες αναταράξεις από την επανέναρξη της οικονομίας, έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές σε μια ποικιλία προϊόντων, πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με το εύρος και τη διάρκεια της πρόσφατης εκτίναξης του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, ένας δείκτης που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, παρέμεινε αυξημένος, καταγράφοντας άνοδο 4,5% το γ΄ τρίμηνο μετά από άλμα 6,1% τους προηγούμενους τρεις μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News