Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 21:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Fed: Δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Σε δεύτερη διαδοχική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί από την αγορά, σε μία ομόφωνη απόφαση, στην προσπάθειά της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Οδηγώντας πλέον το κόστος δανεισμού της στο εύρος 2,25% έως 2,50%, η κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου αντιπροσωπεύει τις πιο επιθετικές διαδοχικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τώρα, τα επιτόκιά της βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018, με τη Fed να τα έχει αυξήσει φέτος κατά 225 μονάδες βάσης, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980 – με νομισματική πολιτική που χρησιμοποιούσε εκείνη τη δεκαετία. 

Στο ανακοινωθέν της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, η Fed κρίνει ότι η συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων στον ίδιο βαθμό είναι η πλέον κατάλληλη πολιτική αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες για τις δαπάνες και την παραγωγή έχουν παρουσιάσει επιβράδυνση, αναφορά που καταδεικνύει ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις που ξεκίνησαν το Μάρτιο αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. 

Πάντως τα επιτόκια βρίσκονται τώρα στα επίπεδα που οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed χαρακτηρίζουν ουδέτερα. Επίσης, στο ανακοινωθέν δίδονται ελάχιστες κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει η Fed, απόφαση που όπως γνωστοποίησε, θα εξαρτηθεί από τα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα για τον πληθωρισμό. 

Όσο για τον πληθωρισμό, η Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίστηκε απόλυτα δεσμευμένη να επιστρέψει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%, παρακολουθώντας στενά τους ανοδικούς κινδύνους. Θεωρεί ότι παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που έχουν να κάνουν με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και τις γενικότερες τιμολογιακές πιέσεις. 

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού και επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 

Αναφερόμενη στον ισολογισμό της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι από το Σεπτέμβριο η μείωση θα επιταχυνθεί, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί, με τις μηνιαίες αγορές να περιορίζονται στα 35 δισ.δολάρια για τα χρεόγραφα που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη και στα 60 δισ.δολάρια για τα κρατικά ομόλογα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Nomura: Αναμένει μειώσεις επιτοκίων από EKT και Fed το 2023

Τζ. Γέλεν: Πιθανή όχι όμως και αναπόφευκτη η ύφεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News